Cazul Sorinei este o bună ocazie de găsi soluții și mai ales familii pentru cei 50.000 de copii aflați în sistemul de protecție specială din România, afirmă deputatul PNL Matei Dobrovie.

Acesta spune că interesul copilului este să crească într-o familie, fie că este extinsă, fie că este adoptivă și nu în cadrul instituțiilor statului.

„Drama micuței Sorina târâtă de o procuroare cu mascații de lângă asistenta maternală a trezit multă emoție. Este normal. Ceea ce este însă complet anormal este instrumentalizarea politică a unui astfel de caz. De exemplu Tăriceanu și unii PSD-iști încearcă să-și confirme prin asta ipoteza că România este cu adevărat ”republica procurorilor”. Mizerabil! Modul brutal în care a fost tratată fetița este de nejustificat, dar nu înseamnă că puteți folosi asta pentru jocurile voastre murdare.

Am văzut mulți alți ipocriți care brusc sunt toți specialiști în protecția copilului, cunosc sistemul și arată ostentativ că le pasă, evident doar acum când scandalul e în toi. După ce se mai liniștesc lucrurile, vor trece la altă temă evident. Acum vorbesc despre interesul superior al copilului.

Am fost în Finlanda pentru a vedea ce putem face în cazul Camelia Smicală, ai cărei copii au fost luați de Protecția copilului, și am văzut ce abuzuri se pot face sub pretextul interesului superior al copilului, care nu este bine definit. Filosofia de acolo este că acesta este mai degrabă al statului, nu al familiei. Am subliniat constant în discuția cu autoritățile că interesul superior al copilului este să trăiască într-o familie, cel mai prielnic mediu pentru dezvoltarea sa, fie că vorbim de familia extinsă, familie de plasament sau adoptivă. În cazul Sorinei sunt însă multe lucruri neclare și contradictorii. Instituțiile trebuie să dea răspunsuri și să aflăm adevărul.

Dincolo de acest caz însă în momentul de față peste 50.000 de copii sunt în sistemul de protecție specială în România. Ei au dreptul la o familie care să-i iubească și au nevoie de ajutorul nostru. Trebuie să încurajăm plasamentul familial și adopția! Personal am luat în plasament un băiețel minunat și este o experiență extraordinară. Vă recomand și vouă să dați o șansă acestor copii! Fiecare putem face ceva pentru ei.

În prezent lucrez la îmbunătățirea legii 272 privind protecția drepturilor copilului pentru a ușura procedurile, inclusiv prin reducerea gradului de rude din familia extinsă care trebuie căutate, prin stabilirea unor termene clare, astfel încât situația copiilor să fie mai rapid clarificată și aceștia să nu rămână blocați în sistem”, a scris Dobrovie.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews