Deputatul Matei Dobrovie (PNL) a declarat că promulgarea noului Cod Administrativ prin Ordonanță de Urgență de către PSD echivalează cu o trădare de țară, arată un comunicat trimis pe adresa redacției ActiveNews.

Acesta spune că nu există nicio urgență care să justifice această decizie și „pare mai degrabă un troc mizerabil pentru a-și asigura susținerea UDMR în Parlament”.
 
„Trădarea de țară în ordonanțe de urgență se măsoară!

După ce Codul Administrativ votat în Parlament a fost declarat neconstituțional de CCR,PSD-ALDE au decis să-l impună prin OUG, pentru a ocoli orice posibilitate de atac. Evident nu există nicio urgență obiectivă care să justifice această decizie, ci pare să fie mai degrabă un troc mizerabil pentru a-și asigura susținerea UDMR în Parlament. Din păcate nu este prima și nu va fi nici ultima dată când PSD recurge la înțelegeri care subminează statul național și unitar.

Am fost unul dintre parlamentarii care au atacat la CCR Codul Administrativ, și din acest motiv. Este aberant să impui ca și în UAT-urile în care cetățenii aparținând minorităților naționale nu au ponderea de peste 20% din numărul locuitorilor, Consiliile să poată dispune să se folosească limba maghiară în administrație. Se lasă loc arbitrarului și înțelegerilor netransparente”, a spus Matei Dobrovie.
 
Deputatul național-liberal a criticat și recentele declarații ale Ministrului ungar de externe, Peter Szijjarto.

„Pe de altă parte, declarațiile Ministrului ungar de Externe Peter Szijjarto sunt lipsite de orice fundament. Nu există niciun pas înapoi, li s-a dat mai mult minorităților decât li s-a luat. NU s-a renunțat la limita anterioară de 20% și nici n-a fost crescută, ci s-a deschis o portiță suplimentară. În schimb, minoritatea română din Ungaria nu se bucură deloc de aceleași drepturi precum cea maghiară din România și este supusă unui proces puternic de asimilare, fără vreun sprijin substanțial din partea statului român. Asta înseamnă politică anti-națională!”, a conchis el.
 
Reamintim că duminică a avut loc un protest în București împotriva noului Cod Administrativ.