ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Deputatul PNL, Matei Dobrovie, a comentat recentele afirmații ale președintelui francez Emmanuel Macron, care a spus că „NATO este în moarte cerebrală”, spunând că acesta dovedește că ipocrizie și iresponsabilitate.

„După ce a contribuit la readucerea Rusiei în Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei și a pledat pentru Europa Mare de la Lisabona la Vladivostok, președintele francez Emmanuel Macron declara recent că ”NATO este în moarte cerebrală” și punea la îndoială articolul V și principiul dacă un stat membru al Alianței este atacat, toate celelalte îi sar în ajutor. De la ”toți pentru unul, unul pentru toți”, progresistul Macron se pare că a trecut la ”toți pentru Putin”.


În contextul în care critici faptul că un președinte american nu mai pune atâta accent pe relația transatlantică și pe garanțiile de securitate oferite Europei, să lovești și tu în NATO este o mare dovadă de ipocrizie și de iresponsabilitate. Se plânge președintele Macron de intervenția turcă în Siria, dar ce a făcut Franța privind această ”nebunie”? Cum a contracarat Europa extinderea influenței rusești în Siria? S-a mulțumit să observe cu îngrijorare și să se folosească de ocazie pentru a repune pe tapet așa-numita armată europeană, care-și propune să înlocuiască NATO și să profite industriilor de apărare din Franța, Germania etc.

Dacă ”gândirea strategică a Europei ca putere geopolitică” înseamnă să faci jocul Rusiei, nu știu cum își imaginează liderul francez că astfel europenii ”vor avea controlul asupra propriului destin”. Îl contrazic și istoria și geografia. Dialogul cu Putin nu va apăra Europa, ba dimpotrivă.

Atacul lui Macron la adresa NATO, care acreditează inutilitatea și declinul Alianței și dă frisoane țărilor vulnerabile de pe flancul estic, este muzică pentru urechile rușilor, care s-au grăbit să-l aplaude. Ca un veritabil pro-european ce este, președintele francez face jocul Kremlinului, subminând NATO și tensionând și mai mult relația transatlantică, care deja este încordată”, a spus Dobrovie.
 
Acesta i-a cerut lui Macron, aliat de nădejde al USR/PLUS, să-și facă ordine în propria ogradă înainte de a se pretinde lider al Europei.

„Revoluționarul președinte francez are pretenții de lider global și de principal lider al Europei, deși la el acasă nu a demonstrat că poate face curățenie în finanțele țării, a fost învins de populiștii lui Le Pen, a gestionat prost protestele Vestelor Galbene și nu a reușit să găsească susținere pentru marile reforme anunțate. În plan extern, Macron a realizat performanța de a bloca începerea negocierilor de aderare la UE pentru Macedonia de Nord și Albania, descurajând și alte state din Balcanii de Vest, precum Serbia, care s-a alăturat Uniunii Economice Eurasiatice”, a conchis deputatul.