ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Deputatul PNL, Matei Adrian Dobrovie, spune că afirmațiile președintelui ucrainean Zelenski cu privirea la Bucovina de Nord reprezinta „o gafă de proporții”.  
 
„Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a comis astăzi o gafă de proporții. După ce că a continuat politica agresivă de asimiliare și ucrainizare a școlilor românești începută de președintele Poroșenko, acum declară că ”România a ocupat Bucovina de Nord în 1918”, încălcând orice adevăr istoric și arătând astfel o totală necunoaștere sau chiar o dușmănie față de România, pe care se pare că o consideră o amenințare, un ocupant.

Trebuie să-i reamintim domnului Zelenski că România a fost unul dintre principalii susținători ai Ucrainei în parcursul ei european, a fost primul stat care a ratificat Acordul de Asociere cu UE, a sprijinit constant integritatea teritorială și suveranitatea Ucrainei, în fața agresiunii rusești, fie că vorbim de Crimeea sau de Donbass, a oferit asistență și suport, nu a prezentat revendicări teritoriale”, a declarat el.


Dobrovie se întreabă dacă asta este mulțumirea Ucrainei pentru sprijinul pe care România l-a acordat Ucrainei.

„Ce a făcut drept mulțumire noua putere de la Kiev, Partidul Slujitorul Poporului, al președintelui Zelenski, care are majoritatea în Parlament: nu a renunțat la legea educației și la controversatul articol 7 care duce la ucrainizarea școlilor românești, a continuat divizarea artificială între români și moldoveni, insistând că în Sudul Basarabiei sunt vorbitori de limba moldovenească, a refuzat să unifice programa de învățământ în această regiune, a adoptat legea privind învățământul secundar care restrânge niște drepturi deja câștigate ale minorităților naționale.

Declarația președintelui Zelenski este o greșeală strategică și va afecta relația bilaterală pentru că este clar că România este privită la Kiev în continuare ca o amenințare. Am simțit acest lucru din păcate și în delegația parlamentară care s-a deplasat după adoptarea legii educației în Ucraina, atunci când am fost primiți cu ostilitate de omologii din Comisia de politică externă din Rada Supremă. Unii dintre aceștia au venit cu argumente false precum că România are pretenții teritoriale, că nu ar exista nicio instituție de învățământ doar în limba ucraineană în România sau că minoritatea ucraineană din România nu s-ar bucura de toate drepturile, fapt contrazis chiar de reprezentantul acesteia.

Am avut așteptări mari de la președintele Zelenski, dar se pare că m-am înșelat și acesta nu are altă abordare. Nu face decât să-și antagonizeze aliații și țările vecine, ceea ce în plină agresiune rusească este o mare greșeală, nefiind nici în interesul Ucrainei”, a conchis el.