ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Deputatul Matei Dobrovie (PNL) a anunțat marți seară pe pagina lui de social media că a discutat luni cu reprezentanții ANPDCA despre cum poate fi îmbunătățită legea 272/21 iunie 2004 (republicată) privind protecția și promovarea drepturilor copilului și că va iniția o propunere legislativă de modificare a legii respective la începutul următoarei sesiuni parlamentare. Acesta e de părere că cel mai prielnic loc pentru dezvoltarea armonioasă a copiilor este familia, motiv pentru care susține soluția plasamentului familial sau adopției copiilor aflați în grija statului. 

„Marele pericol după cazul Sorina este discreditarea ideii de adopție sau plasament familial. Evident că toate abuzurile din acest caz trebuie cercetate de instituțiile abilitate și vinovații trași la răspundere, dar soluția nu este în niciun caz menținerea celor peste 50.000 de copii în sistemul de protecție, in centre rezidențiale sau la unii asistenți maternali care uneori îi privesc ca pe un simplu job sau o sursă de venit. Cel mai prielnic loc pentru dezvoltarea armonioasă a copiilor este o familie, care să-i iubească.

A-i menține captivi într-un sistem de protecție în care sunt plimbați la diferiți asistenți maternali și în centre nu este nici în interesul copiilor, care sunt traumatizați și suferă de o lipsă de stabilitate, și nici în interesul statului, care suportă cheltuieli pe care familiile care vor și pot să-i adopte/ia în plasament le pot acoperi.

Ieri am discutat cu conducerea ANPDCA despre cum poate fi îmbunătățită legea 272 privind protecția și promovarea drepturilor copilului. Mă bucur că unele dintre propunerile mele au fost acceptate și sper ca legea nouă să faciliteze cu adevărat plasamentul familial. Familiile de plasament trebuie să aibă întâietate asupra asistenților maternali. Este important că vor exista sancțiuni pentru directorii de DGASPC-uri care nu deschid procedura adoptabilității după trecerea termenului legal, în cazul imposibilității reintegrării copilului în familia biologică, pentru ca să nu mai dureze ani de zile.

Voi reveni cu detalii privind propunerea legislativă de modificare a legii 272 pe care o voi depune la începutul următoarei sesiuni parlamentare”, a scris deputatul Matei Dobrovie (PNL) marți seară pe pagina sa de social media