Deputatul Matei Dobrovie (PNL) a anunțat marți seară pe pagina lui de social media că a discutat luni cu reprezentanții ANPDCA despre cum poate fi îmbunătățită legea 272/21 iunie 2004 (republicată) privind protecția și promovarea drepturilor copilului și că va iniția o propunere legislativă de modificare a legii respective la începutul următoarei sesiuni parlamentare. Acesta e de părere că cel mai prielnic loc pentru dezvoltarea armonioasă a copiilor este familia, motiv pentru care susține soluția plasamentului familial sau adopției copiilor aflați în grija statului. 

„Marele pericol după cazul Sorina este discreditarea ideii de adopție sau plasament familial. Evident că toate abuzurile din acest caz trebuie cercetate de instituțiile abilitate și vinovații trași la răspundere, dar soluția nu este în niciun caz menținerea celor peste 50.000 de copii în sistemul de protecție, in centre rezidențiale sau la unii asistenți maternali care uneori îi privesc ca pe un simplu job sau o sursă de venit. Cel mai prielnic loc pentru dezvoltarea armonioasă a copiilor este o familie, care să-i iubească.

A-i menține captivi într-un sistem de protecție în care sunt plimbați la diferiți asistenți maternali și în centre nu este nici în interesul copiilor, care sunt traumatizați și suferă de o lipsă de stabilitate, și nici în interesul statului, care suportă cheltuieli pe care familiile care vor și pot să-i adopte/ia în plasament le pot acoperi.

Ieri am discutat cu conducerea ANPDCA despre cum poate fi îmbunătățită legea 272 privind protecția și promovarea drepturilor copilului. Mă bucur că unele dintre propunerile mele au fost acceptate și sper ca legea nouă să faciliteze cu adevărat plasamentul familial. Familiile de plasament trebuie să aibă întâietate asupra asistenților maternali. Este important că vor exista sancțiuni pentru directorii de DGASPC-uri care nu deschid procedura adoptabilității după trecerea termenului legal, în cazul imposibilității reintegrării copilului în familia biologică, pentru ca să nu mai dureze ani de zile.

Voi reveni cu detalii privind propunerea legislativă de modificare a legii 272 pe care o voi depune la începutul următoarei sesiuni parlamentare”, a scris deputatul Matei Dobrovie (PNL) marți seară pe pagina sa de social media

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews