Deputatul PNL, Matei Dobrovie, spune că progresiștii europeni, în frunte cu președintele francez Emmanuel Macron, sunt de multe ori în brațele Rusiei, deși îi acuză pe conservatori de acest lucru.
 
Dobrovie argumentează afirmând că președintele francez și aliat de nădejde al USR/PLUS, a făcut lobby explicit în favoarea Rusiei.

„De-obicei, progresiștii aruncă asupra conservatorilor eticheta că ar fi „pro-ruși”: or, în acest caz, progresiștii sunt ei înșiși fani ai lui Putin. E foarte simplu, sunt fapte, nu vorbe: Emmanuel Macron a vorbit cu Vladimir Putin despre această Europă mare, de la Lisabona la Vladivostok, și nu numai atât. I-a propus un aranjament de securitate, din care să facă parte și Rusia, ceea ce este o veche idee foarte pe placul rușilor. 

Mai mult decât atât, dl Macron a fost unul dintre liderii care au pledat activ pentru ca Rusia să fie reprimită în Consiliul Europei și sub tot felul de argumente a făcut acest lobby. Pe motiv că Rusia face parte din Europa: dar nu respectă dreptul internațional, a anexat Crimeea, etc. Deci, toate aceste inițiative arată practic, faptul că așa zis progresism, care se dă liberal și luptă cu iliberalismul, îl găsim de foarte multe ori în brațele lui Putin”, a spus el în cadrul emisiunii „România la vorbitor” de la București TV.

Dacian Cioloș, președintele PLUS, a fost ales lider al grupului europarlamentarilor francezi în care se află și colegii președintelui Macron.