Deputatul PNL, Matei Dobrovie, a anunțat că solicită coaliției de guvernământ să deblocheze proiectul extinderii votului prin corespondență, în contextul în care la alegerile europarlamentare s-au înregistrat din nou, cozi, la secțiile de votare din străinătate.

„Pentru ca la următoarele alegeri prezidențiale să nu mai fie cozi imense la secțiile de votare și restrângeri ale dreptului de vot, cer majorității PSD-ALDE să pună de urgență pe ordinea de zi a Comisiilor de administrație și juridică propunerea mea de extindere a votului prin corespondență.


Alegătorul trebuie să-și poată exprima opțiunea de vot, indiferent de locul în care se află în perioada alegerilor. Dacă se adoptă proiectul, vor putea vota la alegerile parlamentare și prezidențiale, prin utilizarea serviciilor poștale, toți românii cu drept de vot aflați în străinătate, precum și alegătorii din țară care știu că nu se vor putea prezenta la urne în ziua votului. Vor fi înlăturate barierele de până acum legate de numărul total insuficient de reprezentanți ai diasporei (doar 4 deputați și 2 senatori) raportat la numărul total al românilor plecați în străinătate.

Pentru românii care trăiesc temporar în străinătate votul reprezintă legătura lor cu comunitatea din care au plecat. De aceea, am propus ca la alegerile parlamentare, românii cu reședința în străinătate și domiciliul în țară să poată vota fie pentru candidații din circumscripția 43 Diaspora, fie pentru circumscripția electorală corespunzătoare adresei de domiciliu din România”, a declarat deputatul.