Partidul Național Liberal, prin deputatul Matei Dobrovie, a depus o inițiativă de modificare și completare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 77/2009 privind organizarea și exploatarea jocurilor de noroc, care urmărește să protejeze drepturile locatarilor din imobilele cu destinația de locuințe în care funcționează sălile de jocuri de noroc, dar și să prevină expunerea minorilor la astfel de jocuri, informează un comunicat de presă.

Totodată, propunerea legislativă prevede și informarea optimă a jucătorului pentru conștientizarea pericolului de dezvoltare a unei dependențe de jocuri de noroc și promovarea principiilor jocului responsabil.

Principalele modificări aduse de prezenta propunere constau în: protejarea minorilor de expunerea la jocurile de noroc prin interzicerea difuzării spoturilor publicitare de promovare a acestora pe timpul zilei, până la ora 23; introducerea obligației de a desfășura orice acțiuni de promovare a acestei activități într-un mod care nu este atractiv pentru minori și fără ca acestea să fie asociate în orice fel cu minorii; reducerea vizibilității sălilor de jocuri de noroc prin interzicerea reclamelor și publicității stradale de mari dimensiuni pentru jocurile de noroc și a expunerii premiilor în afara incintelor, precum și prin obligația de renunțare la semnalele luminoase și sonore care pot fi vizibile din afara incintelor; impunerea unei distanțe minime de 200 de metri între sălile de joc și unitățile de învățământ, precum și instituirea unor condiții suplimentare pentru spațiul destinat activității; instituirea obligației operatorului de jocuri de noroc de a afișa în loc vizibil postere și mesaje de informare asupra pericolului dezvoltării de probleme și dependențe de joc, iar în cazul operatorilor de jocuri de noroc la distanță, să se deschidă un banner virtual informativ la vizitarea platformei web de jocuri de noroc.

„Pentru o protecție sporită a minorilor față de jocurile de noroc este necesar să se ajusteze conținutul materialelor de promovare privind această activitate, astfel încât să nu trezească interesul minorilor, iar spoturile publicitare să se transmită exclusiv în intervale orare în care accesul minorilor la materialul publicitar este restricționat. De asemenea, sunt importante informarea obligatorie a jucătorului asupra pericolului dezvoltării de dependențe de joc, precum și reducerea vizibilității sălilor de jocuri din afara incintelor, întrucât acestea atrag atenția minorilor și a altor categorii vulnerabile de persoane, prin panouri luminoase si semnale sonore, tentându-i să intre în spațiul respectiv și să joace”, a explicat deputatul PNL Matei Dobrovie, inițiatorul propunerii legislative.

În prezent, nu există nicio distanță minimă obligatorie între spațiul de desfășurare a jocurilor de noroc și orice unitate de învățământ preuniversitar. Prezentul proiect propune impunerea unei distanțe de cel puțin 200 metri, dar nu neglijează nici interesul operatorilor economici de a-și recupera investițiile, întrucât ei pot suferi pierderi financiare semnificative printr-o relocare imediată. Astfel, pentru operatorii economici care au început activitatea de organizare a jocurilor de noroc și sunt în proximitatea grădinițelor, școlilor, liceelor sau a altor unități de învățământ preuniversitar, abia la încetarea valabilității autorizației de exploatare se va face dovada reamplasării mijloacelor de joc, în vederea reînnoirii autorizației. Dacă operatorul economic își desfășura activitatea în acel spațiu încă dinaintea înființării unităților de învățământ preuniversitar, el își va putea continua activitatea până la data expirării autorizației în curs, cu posibilitatea de reînnoire a acesteia o singură dată.

„Dincolo de faptul că industria jocurilor de noroc aduce bugetului de stat o contribuție financiară anuală semnificativă, trebuie să se impună și o serie de restricții pentru funcționarea acestei activități economice, cu scopul de a proteja drepturile tuturor cetățenilor. Astfel, în cazul funcționării sălilor de jocuri de noroc în clădiri cu destinația de locuințe, accesul liber al locatarilor la imobil nu trebuie să fie îngreunat ori chiar restricționat prin amplasarea acestei săli la parterul, demisolul sau etajul clădirii, iar vecinii nu trebuie să fie deranjați de zgomot sau de orice alte tulburări produse de sala de jocuri de noroc”, a precizat Matei Dobrovie.


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews