ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Deputatul PNL, Daniel Gheorghe, a reacționat la anunțul noului Ministru al Educației de la Kiev, Hanna Novosad conform căreia, din 2023, toate școlile cu predare în limbile minorităților vor trebui să treacă la predarea exclusivă în ucraineană.

În aceste condiții, deputatul PNL cere Președinției și Guvernului României să denunțe tratatul de bază dintre țara noastră și Ucraina.


„Ministerul Educației din Ucraina anunță trecerea, din anul 2023, la predare exclusivă în limba ucraineană. Copiii români din Bucovina, sudul Basarabiei, ținutul Hertei ori nordul Maramureșului vor fi privați de învățământul în limba lor cea românească, graiul moșilor și strămoșilor lor. În acest context cer public președintelui României și Guvernului de la București să denunțe oficial și pe termen nelimitat tratatul de bază cu Ucraina semnat între cele 2 țări vecine în anul 1997 și să dispună încheierea oricărei forme de susținere a obiectivului de integrare europeană a Ucrainei.

Îmi pare rău să o spun, dar văd cum vecinii noștri de la răsărit și miazănoapte își neagă orice aspirații occidentale prin astfel de măsuri barbare, incompatibile cu ceea ce înseamnă drepturi fundamentale ale omului într-o țară democratică și cu nimic mai prejos de tristele metehne sovietice, unele care ne amintesc mai mult de Hrusciov și de Brejnev!”, a spus el.

Tratatul cu Ucraina a fost semnat în 1997 și prin intermediul acestui document, România a recunoscut de bună voie raptul teritorial din 1940, prin care Bucovina de Nord și Ținutul Herța au intrat în posesia Ucrainei, ca stat succesor al Uniunii Sovietice.