ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ion Stan, fostul președinte PSD Dâmbovița și deputat PSD, a murit noaptea trecută într-un spital din Constanța. Politicianul se afla  împreună cu soția la mare, când i s-a făcut rău. A fost transportat la spital, dar a murit în urma unor complicații provocate de diabetul de care suferea. 

Fostul lider al PSD Dâmbovița a avut patru mandate consecutive de deputat. Din 1996 și până în 2012. A fost președinte, vicepreședinte și secretar al comisiei parlamentare pentru controlul activității SRI și președinte al PSD Dâmbovița timp de aproape 14 ani, iar în 25 ianuarie 2016, Ion Stan fusese condamnat definitiv, de ÎCCJ, la doi ani de închisoare cu executare, pentru trafic de influență.

El a fost acuzat că ar fi primit bani în campania electorală din 2012 de la oameni de afaceri în schimbul înlesnirii câștigării unor contracte cu statul. Stan fusese eliberat condiționat din arestul Penitenciarului de la Găești în noiembrie 2016.

Fost membru al Comisiei SRI timp de 14 ani, Ion Stan a fost unul din cei mai activi parlamentari români, acesta abordând de-a lungul timpului teme precum "autonomia Ținutului Secuiesc", "statul polițienesc" sau "privatizarea securității naționale". 

Acesta spunea în 2012: „președintele, guvernul, BNR și șeful delegației FMI la București au falsificat controlat datele economice ale țării, în frunte cu PIB-ul, care a fost subapreciat cu 20% pentru a se justifica contractarea unor noi împrumuturi de la FMI". 

Cea mai mare vâlvă a făcut însă, acuzarea de la tribuna Parlamentului, a ambasadorului american Jack Dyer Crouch II în mușamalizarea cazului uciderii lui Teo Peter. 

În aceeași declarație politică incendiară, Ion Stan, a spus că Mihai-Răzvan Ungureanu l-a făcut dispărut pe adevăratul criminal al lui Teo Peter, respectiv fiul ambasadorului Jack Dyer Crouch II. 

„Soldatul, protagonistul unei relații sexuale cu o minoră, fiica unui membru al Consulatului SUA, care a fost determinat să preia fapta asupra sa. Dar, pentru asta, martorul-cheie trebuia "să nu mai fie găsit". Mihai-Răzvan Ungureanu, de la cârma MAE și a SIE, a făcut tot ce trebuia ca martorul să nu fie identificat și prezent la proces, iar urmarea a fost nedovedirea nu atât a acuzațiilor, cât mai ales a persoanei care s-a aflat la volan în momentul producerii accidentului", spunea Ion Stan pe 13 iunie 2012. 

Oficial, Teo Peter a fost lovit de o mașină condusă de Christopher Van Goethem, soldat american de la Ambasada SUA din București aflat în stare de ebrietate. Extrădat în SUA, soldatul a fost găsit nevinovat. În documentele wikileaks, Ambasadorul SUA este înregistrat spunând că Van Goethem nu va "executa nicio zi de închisoare în România". 

Mai mult, Ion Stan a spus că desemnarea lui MRU ca premier în februarie 2012 s-a făcut la presiunile "lobbystului Lockheed Martin, Chevron, Gold Corporation, Roman Copper acreditat pe lângă chiriașul Palatului Cotroceni". 

Despre relația dintre MRU și Chevron, deputatul a spus că americanii „i-a impus să contracteze creditele pentru acoperirea riscurilor de mediu, iar Roman Copper i-a cerut o perioadă de grație, în care să fie scutită de taxe și impozite, plus o serie de garanții și alte facilități". 

Tot despre MRU, deputatul Ion Stan a spus că ar fi fost parte „a operațiunii de exfiltrare a agentului Omar Hayssam din România, avea cunoștință de faptul că în timpul vizitei securizate a avocatului s-a perfectat aranjamentul falsificării rezultatelor analizelor medicale, în vederea eliberării teroristului sub pretextul fazei terminale a bolii de care nu suferea".