ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Săptămâna trecută, Hub-ul Cetățeniei Active din cadrul Bibliotecii Naționale a României a găzduit Forumul Diversității – Întâlnirea candidaților la alegerile locale din București cu grupurile de lobby LGBT și minoritatea romă, arată un comunicat primit la redacție.

La întâlnire au participat doar patru candidați: Robert Turcescu (PMP), Daniel Barbu (ALDE), Iulia Gorea Costin (PNȚCD), Niculae Neamțu (Partidul Republican) – candidați la Primăria Generală a Bucureștiului și Cezar Marin candidat PPUSL la Primăria Sector 2.

Chestionat pe tema înființării de către Primărie a unui centru comunitar pentru homosexuali, lesbiene și transexuali, Robert Turcescu s-a declarat împotriva ideii, afirmând că ar fi mult mai important ca autoritățile să "lucreze la gradul de acceptare" a homosexualilor în societatea românească.

"Nu știu dacă înființarea acestui centru este prioritară. Nu știu dacă va rezolva ceva, de fapt. Creăm din nou o formă fără fond. Mai degrabă am lucra la creșterea nivelului de acceptare. Creăm un spațiu de genul asta ca să ce? Să ne trezim cu proteste?’’, s-a întrebat Turcescu, cel care a adăugat că știe foarte multe persoane publice care sunt din categoria LGBT, dar neasumat public.

Candidatul ALDE, fostul ministru Daniel Barbu, s-a declarat entuziasmat de crearea unui centru pentru homosexuali din bani publici, afirmând că este în totalitate alături de aceste persoane, pe care se străduie să le promoveze.

"Mi se pare cu totul legitim. Recunosc că nu există un astfel de proiect în programul meu. Este adevărat că Primaria are și spații și resurse financiare, deci asta nu reprezenta o problemă. Noi am inclus în program ideea de a promova în funcții importante în aparatul administrativ persoane cu o identitate LGBT publică'', a spus Barbu. Imediat după conferință, Barbu a cumpărat reclamă pe facebook pentru a anunța că susține promovarea publică a persoanelor LGBT.

O poziție interesantă a avut candidatul Partidului Republican, Niculae Neamțu, care a susținut că înființarea unui astfel de centru comunitar n-ar face decât să-i separe și mai mult pe membrii comunității LGBT de restul populației. 

Candidata PNȚCD a promis că se va pronunța după ce va vedea proiectul unui astfel de centru.

Finalul discuției i-a aparținut lui Robert Turcescu, care a afirmat că și el face parte dintr-o minoritate "care nu fură".

"Mă bucur că am avut ocazia să fiu alături de voi astăzi. Trebuie să recunosc că și eu fac parte dintr-un grup minoritar. Minoritatea oamenilor care nu fură",  se arată în document.
 
Întâlnirea a fost susținută de Romanian - American Foundation, un ONG al cărei bază a fost pusă de Congresul SUA, Trust for Civil Society și Fondul pentru Dezvoltarea Societății Civile ale lui George Soros, Fondul pentru Inovare Civică și Banca Reiffeisen.