ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un reprezentant al Greciei a dorit să inițieze o dezbatere despre datoriile istorice al Germaniei. Deși ați putea crede că Parlamentul European este locul ideal pentru o dezbatere, ei bine, un europarlamentar român a considerat exact opusul.

Cristian Preda, fost lider al Uniunii Asociatiilor Studentilor Comunisti din Romania  - , dar și membru al GDS, a găsit de cuviință să blocheze o dezbatere pe tema datoriilor istorice ale Germaniei.

"Manolis Glezos, deținător al Premiului Lenin pentru pace și vedetă a delegației Syriza din PE, a propus introducerea pe agenda plenarei a unei dezbateri despre datoriile Germaniei. Am intervenit pentru a cere blocarea circului făcut de amicii lui Țipras. Plenul mi-a dat dreptate. După ce și-au bătut joc de Grecia, comuniștii trebuie opriți să distrugă Uniunea. Singurii care au susținut propunerea lui Glezos (n. 1922) au fost deputații de la extrema dreaptă. Nu e prima dată când extremele se înțeleg", a relatat europarlamentarul român pe pagina sa de Facebook.

În România, economistul Radu Golban a arătat că Germania datorează statului român o sumă ce ar echivala cu 19 miliarde de euro.

România şi Germania au încheiat, pe 23 martie 1939, un contract de clearing, prin care ţara noastră se obliga să livreze Berlinului diverse mărfuri. Contractul prevedea că Germania trebuia să plătească în mărci germane imperiale către BNR, care achita apoi în lei româneşti către exportatori. După izbucnirea controversei, reprezentanţii Ministerului german de Finanţe au susţinut că România a renunţat la orice pretenţie financiară faţă de Germania semnând Tratatul de Pace de la Paris, pe 10 februarie 1947. Experţii spun însă că răspunsul este incorect. Aceasta pentru că articolul 28 din Tratatul de Pace de la Paris prevede că România renunţă la toate pretenţiile faţă de Germania „cu excepţia celor care rezultă din contracte şi alte obligaţii anterioare datei de 1 septembrie 1939, precum şi din drepturi dobândite înainte de aceeaşi dată".