ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Fostul ministru al Afacerilor Externe Cristian Diaconescu a afirmat, luni, că atacul de la Ankara în urmă căruia a fost asasinat ambasadorul Rusiei în Turcia, Andrei Karlov, va fi tratat de Moscova „cu foarte mare seriozitate și chiar de o manieră (...) categorică”. 

„Dacă se va dovedi că e vorba de o persoană care a acționat în nume propriu este un aspect, dacă se va dovedi că este o persoană care a acționat în numele unui grup sau unei ideologii sau unei religii este altceva, dar, ținând cont de faptul că atacul împotriva unui ambasador reprezintă un gest clar de agresiune împotriva statului trimițător al acestui diplomat, sigur că Federația Rusă va trata cu foarte mare seriozitate și chiar de o manieră destul de categorică acest incident", a declarat Diaconescu.

El a explicat că atacul a intervenit într-un moment în care se conturase o înțelegere la nivel global între marile puteri și mai ales între cei care în acest moment se află angajați în acțiunile militare din zona Alepului de sud.

„Federația Rusă sprijină aerian o ofensivă la sol a forțelor militare ale lui Bashar Al-Assad, sprijinite de miliții iraniene. Turcia, la rândul său, e cea care asigură, în măsura posibilului, securitatea refugiaților din Alepul de est. Aceștia au mai rămas în număr de aproximativ 40.000, la care se adaugă între 1.500 și 5.000 de luptători, militanți împreună cu familiile lor", a amintit fostul ministru.

În ceea ce privește acțiunile teroriste care au avut loc în ultima perioadă în Turcia, Cristian Diaconescu a opinat că Ankara este "la limită" în a scăpa situația de sub control.

„După părerea mea, conducerea statului turc e la limită în a scăpa situația de sub control și acest lucru se datorează faptului că Turcia, aflată într-o zonă geopolitică foarte complicată, extrem de sensibilă, a avut o atitudine de distanțare, indiferent de argumente, de partenerii săi europeni și euro-atlantici, cel puțin în ultima perioadă.

A preveni actele teroriste e o problemă în special de informație, or informația se bazează pe cooperare și încredere reciprocă. Din această perspectivă, evident că ultimele gesturi politice care au sau nu o legătură foarte serioasă cu încercarea de lovitură de stat de astă vară și delimitările categorice ale autorităților de la Ankara atât de partenerii europeni, cât și de Statele Unite nu au făcut sub nicio formă bine acestei reguli în legătură cu lupta antiteroristă", a susținut Diaconescu.