ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 9.10/ 22:35 Opt state din cadrul Uniunii Europene, inclusiv România, vor prelua 176 de imigranți extracomunitari salvați din Marea Mediterană și aflați în prezent în Malta, anunță oficiali citați de publicația germană Die Welt, citată de Mediafax.

Malta a acceptat miercuri intrarea în porturi a două nave umanitare la bordul cărora se aflau 49 de imigranți extracomunitari. Decizia a fost luată în cadrul unui acord care prevede distribuirea în total a 298 de imigranți în mai multe țări europene. Este vorba de cei 49 de imigranți aflați la bordul celor două nave și de alți 249, aflați deja în Malta de câteva zile, a explicat premierul Maltei, Joseph Muscat.
 
Alți 176 de extracomunitari vor fi preluați de Germania, Franța, Portugalia, Irlanda, România, Luxemburg, Olanda și Italia, informează Die Welt, precizând că autoritățile germane au acceptat preluarea a 60 de extracomunitari.
ACTUALIZARE 19:35 România și-a exprimat disponibilitatea de principiu, alături de alte state membre UE, de a prelua 5 din cei 49 de migranți aflați în două vase, care au ajuns în largul coastelor malteze, fără a primi permisiunea de acostare, a precizat Ministerul Afacerilor Externe (MAE) într-un răspuns la o solicitare ActiveNews.
 
"Decizia reprezintă un gest punctual de solidaritate pe care România a decis să îl transmită, inclusiv pentru a oferi, din perspectiva de Președinție a Consiliului UE, un semnal pozitiv de încurajare a celorlalte state membre pentru a urma o conduită similară, având în vedere situația umanitară extrem de delicată în care se află cei 49 de migranți”, se arată în răspunsul MAE.

Astfel, România și-a exprimat disponibilitatea de principiu, alături de alte state membre, pentru preluarea a 5 migranti. 

MAE precizează că Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Afacerilor Externe și Reprezentanța Permanentă a României pe lângă Uniunea Europeană au fost permanent în legătură cu instituțiile europene cu atribuții în domeniu și cu celelalte State Membre ale Uniunii Europene.

„De altfel, în contextul discuțiilor de la nivel UE privind migratia, Romania a susținut constant importanța acțiunii comune în baza principiilor solidarității și responsabilității și asigurarea unui echillibru corect între acestea. România continuă să susțină această abordare și din perspectiva de Președinție în exercițiu a Consiliului UE.În același timp, situația celor 49 de migranti reconfirmă necesitatea promovării demăsuri care să contribuie la o gestionare eficientă a migrației ilegale, pentru evitarea călătoriilor periculoase la care migranții se angajează. Din această perspectivă, Președinția României la Consiliul UE pledează pentru întărirea cooperării cu statele africane de origine și de tranzit în scopul unei gestiuni la sursă a migrației ilegale și de consolidare a politicilor de dezvoltare în raport cu statele africane, care să conducă la un răspuns durabil în fața acestui fenomen”, subliniază MAE.

Potrivit MAE, în ultimele zile, 248 de migranți din diferite țări din nordul Africii au ajuns în Malta. Suplimentar față de aceștia, două vase cu 49 de migranți la bord au ajuns în largul coastelor malteze, fără a primi permisiunea de acostare.
 
Știrea inițială


România se numără printre țările care se oferă să primească zeci de imigranți extracomunitari blocați la bordul a două nave umanitare aflate în sudul Mării Mediterane, afirmă oficiali europeni citați de presa italiană, conform Mediafax.

Patruzeci și nouă de imigranți extracomunitari salvați din Marea Mediterană se află la bordul a două nave umanitare, Sea Watch și Sea Eye, în sudul Mării Mediterane. Guvernele din Italia și Malta refuză intrarea navelor umanitare în porturi. Cazul a ajuns în atenția Consiliului UE pentru Afaceri Generale, aflat în curs la Bruxelles, informează SkyTG24.it.

În acest context, mai multe țări - printre care se numără Italia, Germania, Franța, Portugalia, Luxemburg, Olanda și România - s-au oferit să primească imigranții dacă Malta va accepta, în prima etapă, intrarea navelor într-un port și debarcarea extracomunitarilor, afirmă oficiali europeni citați de agenția de presă ANSA.

Surse diplomatice au declarat că impasul negocierilor continuă, în contextul în care Guvernul din La Valletta cere în plus redistribuirea altor 249 de imigranți salvați în urmă cu câteva zile de Paza de Coastă malteză.

Nava umanitară Sea Watch a lansat o alertă, transmițând că unii imigranți aflați la bord au început să refuze să mănânce, în semn de protest. Căpitanul navei germane a atras atenția că "starea psihologică și starea generală de sănătate a imigranților se deteriorează simțitor".