ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Vicepremierul Vasile Dîncu a declarat că politicienii au început să înțeleagă că țara este mai importantă decât partidul, precizând că cei care nu realizează acest lucru vor dispărea.

„Am ajuns la sfârșitul unei civilizații politice bazate pe improvizație și pe efuziuni ideologice mai degrabă. Mai avem doi ani până la 100 de ani, în care, din păcate, am rămas foarte mult în urmă în ceea ce privește dezvoltarea României. Cred că în acești ani care vin, indiferent ce partid va conduce, ce combinație de partide, vor fi promovați oameni care să înțeleagă domeniile lor și care să aibă, cel puțin din perspectiva României, un numitor comun — Țara este mai importantă decât partidul. Asta cred că au început s-o înțeleagă și, dacă nu vor înțelege, cei care nu înțeleg asta o să dispară din spațiul politic", a afirmat Dîncu, la Academia Română, în cadrul unei dezbateri despre strategia națională de dezvoltare a României.

În opinia sa, dezvoltarea este o problemă a societății, a mediului tehnic, academic, economic și a administrației locale, iar politicieni au rolul de a facilita acest proces.

„Dezvoltarea României este un lucru prea serios ca să fie lăsat pe mâna politicienilor. Atunci când le dai politicienilor prea mult credit pentru chestiunea asta, își iau rolul de a bloca ceea ce nu înțeleg (...) și atunci chiar blochează lucrurile. (...) Nimeni din domeniul politic nu are nici expertiza, nici timpul decât să faciliteze nașterea unei dezvoltări teritoriale coerente în România. Asta pot să facă politicienii — să nu se opună și să pună în mâna specialiștilor instrumente", a spus vicepremierul.

Acesta a arătat că în 2017 sunt câteva etape esențiale în introducerea și aplicarea Strategiei naționale pentru dezvoltarea teritorială a României.

Totodată, Vasile Dîncu a dat asigurări că va exista o continuitate la această strategie.

„Sper să avem o coeziune în ceea ce privește politica din domeniul administrației centrale. Sper ca aici ministerele să fie mult mai coezive în a participa cu componentele care le revin pentru dezvoltarea teritorială. (...) Sper ca ministerele să colaboreze între ele în Guvernul care vine. E foarte important să se păstreze spiritul acesta al strategiei și să fie un guvern coeziv. Fiind guvern politic format dintr-o coaliție restrânsă sau extinsă, cum va fi, va fi în primul rând o acordare a unei strategii politice la această strategie. Toate partidele, indiferent cine va face Guvernul, au acest interes. Este vorba de interesul României", a susținut vicepremierul.