ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Vicepremierul Vasile Dîncu a apreciat, duminică, că actualul sistem de management al sănătății este bolnav și excesiv de cuprins de insule de autoritate. 

„Sistemul de management general al sănătății noastre cred că este bolnav și excesiv de cuprins de insule de autoritate. (...) Această ordonanță face câteva modificări fundamentale în ceea ce privește modul în care se exercită funcția de management vizavi de funcția medicală, pentru că există o confuzie continuă... Evident că nici nu putem să despărțim această funcție medicală la un bun specialist de funcția lui de manager de instituție, dar ceea ce încearcă că facă — și o să aibă rezistență și a avut până acum rezistență ministrul Voiculescu — este să despartă aceste două funcții. Evident că, la început, a fost un proiect mai ambițios, acela de a despărți, de a permite intrarea în sistemul de management a unor oameni din afară, care nu sunt neapărat medici. Și acum se poate chestiunea aceasta, dar sigur că mediul universitar a reacționat. Nici nu putem — în marile orașe, acolo unde între școala de medicină, între specialiștii din medicină, și profesori există o suprapunere, nu poți să faci asta în mod absolut", a spus vicepremierul, duminică, în contextul adoptării de către Executiv a ordonanței pentru modificarea Legii 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății.


Pe de altă parte, Vasile Dîncu a opinat că actul normativ nu va fi modificat ''semnificativ'' în Parlament.

„Nu cred că se va modifica foarte mult, pentru că față de prima variantă, ministrul Voiculescu a negociat cu mediul universitar, au venit rectorii — știu că era în contact continuu cu rectorii — au venit sindicatele din zona sănătății...", a explicat el.

Dîncu a arătat că Vlad Voiculescu a preluat mandatul de ministru într-un moment "de haos", în sensul în care persoane cu funcții importante din sistem erau fie în arest preventiv, fie în arest la domiciliu.

De asemenea, el a mai apreciat că în sistemul de sănătate există o centralizare excesivă în ce privește luarea deciziilor.

„Sistemul de sănătate este unul special. Am schimbat 19 miniștri din 1990 încoace, am observat că acolo — atunci când am analizat unele procese și cu ministrul anterior și cu Vlad Voiculescu — marile decizii se iau de către ministru, ceea ce în foarte multe ministere nu se mai întâmplă. De exemplu, în ministerele care sunt legate de administrație, avem comitete interministeriale care hotărăsc de exemplu introducerea celor mai importante proiecte, în care aveam oameni, secretari de stat, de la zece ministere", a explicat el.

Guvernul a adoptat pe 16 noiembrie o ordonanță de urgență care prevede atât deschiderea funcțiilor de manager în spitale pentru toți cei care au competențe, cât și faptul că managerii de spitale nu mai pot deține funcții în partide politice.

Potrivit ministrului Sănătății, noile reglementări se aplică tuturor spitalelor din România, iar concursurile pentru ocuparea funcțiilor de manager ar putea începe în câteva săptămâni.

Prin OUG pentru modificarea Legii 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății au fost extinse incompatibilitățile pentru manager și ceilalți membri ai comitetului director (director medical, director financiar-contabil și, în spitalele cu peste 400 de paturi, directorul de îngrijiri). Astfel, aceste funcții devin incompatibile cu cele de conducere, administrare și control la nivelul partidelor politice sau al societăților comerciale, a informat Executivul.

De asemenea, este extins conflictul de interese pentru persoanele din conducerea spitalelor și cu deținerea de către soțul/soția, rudele ori afinii până la gradul al IV-lea inclusiv ai managerului, a funcției de membru în comitetul director, șef de secție, laborator sau serviciu medical sau a unei alte funcții de conducere, inclusiv de natură administrativă, în cadrul spitalului la care persoana în cauză exercită funcția de șef.