ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Deputatul PSD Liviu Pleșoianu a depus la Camera Deputaților patru proiecte de lege în care propune ca directorii Serviciului Român de Informații și Serviciului de Informații Externe, adjuncții acestora, directorul și adjuncții Serviciului de Protecție și Pază, precum și directorul și adjuncții Serviciului de Telecomunicații Speciale să fie numiți pentru un singur mandat care nu poate depăși durata de patru ani.

„SRI este condus de un director cu rang de ministru, numit de Camera Deputaților și Senat, în ședință comună, la propunerea președintelui României, pentru un singur mandat care nu poate depăși durata de patru ani, în urma audierii celui propus de către comisia însărcinată să exercite controlul parlamentar asupra activității SRI, care va prezenta un raport în fața celor două camere ale Parlamentului. Eliberarea din funcție a directorului SRI se face de Parlament, în ședință comună, la propunerea președintelui României sau a cel puțin o treime din numărul total al deputaților ori al senatorilor. Directorul SRI are un prim-adjunct care este și înlocuitorul legal al acestuia, precum și 3 adjuncți", se arată în proiect. Prim-adjunctul și adjuncții au rang de secretari de stat și sunt numiți de președinte, la propunerea directorului SRI pentru un singur mandat care nu poate depăși durata de patru ani.

În expunerea de motive, Pleșoianu arată că "dincolo de cadrul instituțional mai larg, este limpede că una dintre principalele probleme în România post-revoluționară a constituit-o beția de putere în rândul șefilor serviciilor secrete".

„Oricât de bun ar fi cadrul legal se vor găsi mereu căi de ocolire (de tipul protocoalelor care adaugă, ilegal, la lege), atâta vreme cât în fruntea serviciilor de informații rămân prea multă vreme aceleași persoane. Puterea îndelungată corupe! Pe cale de consecință, primul și cel mai important pas este acela al limitării în timp a mandatului șefilor de servicii", se mai arată în expunerea de motive a proiectului de lege.

Un alt proiect care aparține tot lui Liviu Pleșoianu prevede că directorul SIE este numit de Parlament, la propunerea președintelui României, pentru un singur mandat care nu poate depăși durata de 4 ani. Tot un singur mandat de 4 ani ar urma să aibă și adjuncții acestuia.

Deputatul PSD a depus la Camera Deputaților încă două proiecte de lege. Unul dintre ele se referă la directorul SPP care „are rang de secretar de stat", este numit de președintele României, la propunerea Consiliul Superior de Apărare a Țării, pentru un singur mandat, care nu poate depăși patru ani. Același gen de mandat este prevăzut și pentru primul adjunct și adjunctul directorului SPP.

Directorul STS are cu rang de secretar de stat, este numit de CSAT la propunerea președintelui acestuia, pentru un singur mandat care nu poate depăși durata de patru ani. Acesta are un prim adjunct și doi adjuncți cu rang de subsecretari de stat, numiți de CSAT la propunerea directorului STS pentru un singur mandat care nu poate depăși durata de patru ani, menționează proiectul.

Cele patru proiecte de lege se află în dezbatere publică la Camera Deputaților până pe 14 m