ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Primarul Municipiului Baia-Mare, Cătălin Cherecheș, a ținut un discurs memorabil cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la înființarea primelor unități ale Jandarmeriei Române în partea de vest a țării.

Mai precis, pe 1 iunie 1919 a avut loc organizarea acestor unități în Transilvania eliberată după modelul existent în restul țării.

La împlinirea Centenarului acestui act, Primarul din Baia Mare, Cătălin Cherecheș, a spus că șefii instituțiilor care ar trebui să apere România, de la Jandarmeria Română la SRI și Armată, „poartă uniforma altor state” pe sub cea a statului român.

Acesta a mai zis că „țara este condusă din Vest și mai din Vest” și de-acolo își iau gradele și salariile șefii instituțiilor de forță.

Cătălin Cherecheș este primarul din Baia Mare din 2011, la fiecare scrutin fiind votat de peste 70% dintre cetățenii care s-au prezentat la urne. 

De remarcat este că DNA l-a trimis în judecată pentru o presupusă luare de mită chiar în timpul campaniei electorale pentru alegerile din 2016. Chiar și așa, deși era încarcerat, Cherecheș a fost votat de 70% dintre cetățeni. 

Cherecheș a fost scos din Penitenciarul Gherla din Cluj special pentru a depune jurământul. După o ceremonie de 15 minute, a fost dus cu escorta înapoi în arest. Cherecheș a mai fost învoit pentru a participa la mai multe slujbe religioase și la înmormântarea arhiepiscopului Iustinian Chira. De fiecare dată a fost primit de zeci de simpatizanți. Abia în mai 2017 el și-a putut relua funcția de primar, după ce Curtea de Apel Cluj i-a înlăturat definitiv restricția.

Iată discursul Primarului din Baia Mare:

„Dragi băimăreni, dragi maramureșeni, onorați jandarmi vă spun la mulți ani cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la înființarea/organizarea Jandarmeriei în această parte a României și de fiecare dată, mă uit la dvs, cei care sunteți în fața mea și cei care sunt în spatele meu.


Văd de foarte multe ori câteva diferențe: prima este că cei din spatele meu aleg să stea cu jumătate de metru mai sus decât dvs, cealaltă fiind este că - pentru că vorbim de arme, de uniformă - cei care conduc instituțiile precum Jandarmerie, Poliție, SRI, Armată, SIE și alte entități care trebuie să apere această țară, dacă-i dezbraci de uniformă, o să vedeți că poarta uniforma altor state și nu a statului român.

Am toată încrederea în dvs, în cei care sunteți coloana vertebrală a Jandarmeriei, așa cum sunt și colegii dvs, pilonii principali ai instituțiilor pe care le reprezintă și în cadrul cărora muncesc.

Această țară este o țară de slugi, iar slugile sunteți dvs și noi, iar nu cei care conduc instituțiile.  Ei își iau salariile și gradele din altă parte: ori din Vest, ori din și mai Vest.

Pentru că vorbim de Ștefan cel Mare, suntem datori să ținem această sabie ridicată și sub această sabie să ne așezăm toți cei care mai credem în această țară, cei care mai credem în România și cei care mai credem în români.

De fiecare dată, aproape în fiecare zi, credem în ceilalți mai mult decât credem în noi. De fiecare dată venim și facem festivități în care într-o falsitate debordantă povestim despre cât de buni, frumoși și performanți suntem, când de fapt nu suntem nici buni, nici frumoși, nici performanți.

Dar nu pentru că nu vrem noi aceste lucruri, ci pentru că bocancul altor state este pus pe gâtul românilor. Și asta la 100 de ani de la înființarea Jandarmeriei aici în Ardeal și mai ales - așa cum spunea doamna care coordonează Arhivele Statului în Maramureș - și românii puteau să se încadreze în Jandarmerie. Așa am ajuns și azi: și noi românii putem, aici la noi în țară, să mai facem ceva. Dar de fiecare dată, în mod regulat, din ce în ce mai aproape de normalitate, din păcate, alții au voie să facă . Noi trebuie să stăm în genunchi în fața celor din Vest sau și mai din Vest. Președinte, șefi de instituții importante, de la SRI de la Avocatul Poporului, au niște nume care n-au de-a face cu Grigore Ardelean, Mureșan Vasile sau Popescu Viorel. Le găsiți în cărțile de limba germană, dar nu în cărțile care să țină de români, care să țină de înaintașii noștri. La mulți ani Jandarmerie, La mulți ani Jandarmi din Maramureș”.