ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Situația din România, generată de modificarea Codului Penal prin OUG și de protestele de stradă, este dezbătută în Parlamentul European.

În dezbaterea organizată în plen privind starea democrației și a statului de drept în România s-a făcut un apel la guvernul de la București să își reevalueze poziția și să renunțe la modificările aduse prin ordonanță de urgență Codurilor penale, prin vocea prim-vicepreședintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans.

Oficialul european a deschis dezbaterea în care a enunțat inclusiv posibilitatea ca fondurile europene alocate României să fie afectate de aceste ordonanțe guvernamentale, fiind urmat de eurodeputații români care s-au poziționat în tabere diferite.

Dacă Monica Macovei a cerut o intervenție dură Uniunii Europene, Maria Grapini a solicitat ca România să fie lăsată în pace.

Europarlamentarul a avut un discurs virulent și l-a acuzat pe prim-vicepreședintele Comisiei Europene Frans Timmermans că este neinformat.

"În primul rând, domnule comisar Timmermans, discuția se desfășoară fără ca euroaleșii să fie informați cu adevărat asupra conținutului actelor normative discutate! Știți că vă apreciez mult, dar, de data aceasta, m-ați dezamăgit. Ceea ce se întâmplă în România se referă la altceva. Vă rog să nu mai corelați subiectul acordării fondurilor europene cu criza politică existentă! MCV a fost, timp de zece ani, un mecanism de discriminare a românilor!

Domnul prim-vicepreședinte, spuneați de suveranitate în discursul dumneavoastră, în același timp cereți guvernului. Păi ori avem suveranitate, Parlament, Guvern, rezultat în urma alegerilor, ori dumneavoastră impuneți. Ulterior spuneați să lăsați să-și facă treaba. Atunci hai să lăsăm Guvernul să-și facă treaba, Justiția să funcționeze. Am pledat întotdeauna pentru condamnarea hoților", a declarat Maria Grapini în Parlamentul European.