ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a ținut un un discurs la tribuna Parlamentului, într-un moment de maximă greutate politică, adică învestirea unui nou guvern. Expunerea sa este catalogată drept „istorică” de către site-ul inpolitics.ro, prin prisma faptului că președintele Senatului a acuzat serviciile secrete că refuză să-și asume rolul real și se ocupă de jocuri politicianiste, transformate în centre de putere absolută. Mai mult, Tăriceanu a atras atenția asupra faptului că România este controlată de la Bruxelles, fapt care ar fi în defavoarea românilor.„Discursul lui Tăriceanu este extrem de important pentru că nu a fost rostit la vreun post TV ori în vreo conferință de presă, ci e un discurs oficial de la tribuna Parlamentului, într-un moment de maximă greutate politică, adică învestirea unui nou guvern. Grație acestui statut, în consecință, e un discurs care va rămîne veșnic în analele Parlamentului României, care va putea fi studiat de cancelarii, ambasade ori organisme internaționale și care va transmite o poziție de la cel mai înalt nivel – postul nr.2 în stat – despre situația din România momentului”, se arată pe site-ul inpolitics.

Astfel, Tăriceanu spus că România a ajuns, „din păcate, un stat polițienesc, în care structurile de forță au ajuns lipsite de orice control, iar drepturile omului sunt considerate un lux”.

„O țară în care serviciile secrete refuză să-și asume rolul real și se ocupă de jocuri politicianiste, transformate în centre de putere absolută. O țară care a fost împinsă să-și asume poziția ghiocelului în fața suratelor europene, să se lase guvernată prin marionete bruxeleze, să-și neglijeze propriile interese în favoarea unora externe. O țară în care deținătorii capitalului autohtoni, cîți au mai rămas, sunt priviți din capul locului ca niște infractori. Și, mai presus de orice, o țară în care nu există oameni nevinovați, ci oameni de care DNA nu a apucat să se ocupe”, a adăugat președintele Senatului.

Toate aceste lucruri abia de au fost spuse, în ultimii ani, de puținii jurnaliștii care mai îndrăzneau să se opună tăvălugului instituțiilor de forță și de o mînă de politicieni, tot mai răriți de demersurile Binomului SRI-DNA. A mai vorbit despre ele fostul președinte al țării, Traian Băsescu, s-a mai punctat cîte ceva în presa străină…

E prima oară, însă, cînd le găsim atît de direct, de tăios, de ferm exprimate într-un discurs oficial al unui mare demnitar.

Un discurs care ar fi fost bine să nu existe, pentru că ar fi fost bine ca România să nu se fi re-întors atît de repede, în doar un sfert de secol, la un nivel de teroare apropiat de cel din anii Securității.

Dar, dacă tot a fost să fie – din nefericire pentru români – atunci nu ne rămîne decît să spunem că discursul lui Călin Popescu Tăriceanu e binevenit și merită salutat pentru curaj.

    Vă prezentăm o selecție din principalele idei ale discursului:

„Pe 11 decembrie, românii au sancționat acele partide care nu au înțeles că respectarea drepturilor și libertăților cetățenilor nu este un moft, i-au sancționat pe aceia care i-au jignit încercând să-i aburească cu promisiuni de dublare a salariilor.

 Înainte de toate, românii au votat cu speranță în suflet. Au votat pentru România pe care și-o doresc.

 O țară în care românii care muncesc ca ingineri, profesori, medici sau alte meserii să aibă venituri comparabile cu cele primite de cetățenii din Uniunea Europeană pentru aceeași muncă.

 O țară în care antreprenorii români care oferă slujbe și țin prin munca lor Bugetul țării să fie tratați cu respect și sprijiniți, nu considerați din start infractori când sunt vizitați de controale.

 În ultimii ani, românii și-au dat seama că dacă prezumția de nevinovăție nu se aplică în Justiție, este doar o problemă de timp până când va fi ignorată și în acțiunile altor instituții ale statului.

 Românii au votat pentru o țară în care drepturile și libertățile cetățenilor sunt respectate. O țară în care deciziile majore sunt luate de liderii aleși prin vot si nu dictate din afară sau influențate de instituții de forță.

 Să știți că pe 11 decembrie românii au intrat în cabina de vot influențați de avertismentul doamnei celebre prin inepția și cinismul declarației: „Drepturile și libertățile cetățenilor sunt un lux!”. Pe 11 decembrie, românii au ținut să spună că sunt gata să lupte pentru drepturile și libertățile lor. Românii nu vor o țară condusă de marionete dispuse să spună orice și să închidă ochii la abuzuri, pentru un loc călduț cu un salariu de vis la Bruxelles.

Românii au votat și pentru o țară care are curajul să își susțină interesele în Uniunea Europeană. Au făcut-o, pentru că au simțit cum este să fii tratat ca cetățean de mâna a doua al Uniunii Europene.

Românii au votat și pentru o Românie suverană care își ghidează acțiunea politică pe baza interesului național.Aceste dorințe ale românilor sunt obligatorii, nu facultative, ci sunt obligatorii.

Nu există prosperitate economică, fără respectarea drepturilor și libertăților cetățenilor, fără democrație.

Mai devreme sau mai târziu, nerespectarea acestora afectează economia și viața fiecărui cetățean. Mă tem că slăbirea capitalului autohton este un prim indicator al acestei axiome.

Avem pe umerii noștri o responsabilitate imensă, dată de votul românilor.

De prea multe ori, parlamentarii – din teamă sau din comoditate – nu și-au exercitat rolul de control al instituțiilor care nu funcționează în logica democratică.

Cetățenii nu aleg șefii instituțiilor de forță. Este o vorbă pe care vreau să o reamintesc și de care trebuie să ținem cont în viitor: „serviciile cu serviciile, civilii cu civilii”.

Deciziile într-un stat democratic nu se iau nici împotriva instituțiilor de forță, nici în favoarea instituțiilor de forță. Ci în afara influenței lor. Rolul lor este să servească statul și cetățeanul. Nu să devină centre de putere în afara oricărui cadru de control democratic.

Nu aș vrea să ajungem în perioada în care aceste instituții funcționau după logica tovarășului

Stalin: ,,Nu există om nevinovat, există numai persoane de care nu ne-am ocupat îndeajuns”.

Așadar, cred că prin propunerile de miniștri am arătat acest lucru într-o manieră foarte clară. La fel de important este să revizuim și activitatea comisiilor parlamentare de control.

Ca președinte al Senatului voi lucra alături de colegii din PSD și ALDE și cu toți parlamentarii care împărtășesc aceste principii.

Ce înseamnă asta?

Printre altele, presupune modificarea Codurilor Penale, pentru a le pune în conformitate cu deciziile Curții Constituționale.

Înseamnă reglementarea mult mai strictă a modului în care instituțiile de forță pot asculta convorbirile cetățenilor.

Înseamnă continuarea politicilor liberale în economie, cu legi prin care scădem taxele și impozitele și facem un cadrul legal mai clar și mai prietenos pentru mediul de afaceri.

Înseamnă sprijinul pentru capitalul autohton, pentru întreprinzătorii români și pentru produsele românești.

Vreau ca România să se angajeze într-un nou proiect de țară prin care să facem din țara noastră a 7-a putere economică a Uniunii Europene.

Atunci când drepturile și libertățile cetățenilor sunt încălcate, Președintele are datoria să vorbească, chiar dacă asta înseamnă să le dea dreptate celor pe care îi consideră adversari sau să tragă un semnal de alarmă pentru instituțiile de forță.

Atunci când se comit abuzuri împotriva cetățenilor, Președintele nu poate să închidă ochii.

Și, dacă Doamne ferește, vom mai auzi pe vreun reprezentant al unei instituții din România care să spună că „drepturile și libertățile cetățenilor sunt un lux!” mă aștept ca Președintele să sancționeze astfel de declarații. Eu cu siguranță o voi face”.