ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Plenul Senatului a retrimis la comisia de specialitate proiectului de lege apartinand UDMR prin care ziua de 15 martie devine Ziua Maghiarilor, în pofida solicitării senatorului PMP Traian Băsescu, care a cerut respingerea acestuia, susținând că este un element de șantaj reciproc între PSD și UDMR.

„Grupul parlamentar al UDMR este deschis dialogului în continuare și susține forma actuală a proiectului legislativ privind consacrarea zilei de 15 martie ca sărbătoare a comunității maghiare, dar având în vedere această situație și înțelegând că astăzi nu există o majoritate care să susțină acest proiect legislativ, fac propuneri ca inițiator și lider al grupului UDMR. Prima propunere este aceea de a retrimite la comisiile raportoare această propunere legislativă și, în paralel cu această retrimitere, plenul Senatului să aprobe și extinderea termenului de adoptare a acestui proiect legislativ de la 45 la 60 de zile”, a spus liderul senatorilor UDMR, Cseke Attila.

Fostul președinte Traian Băsescu, senator PMP, a cerut respingerea proiectului legislativ în ședința de luni, susținând că proiectul reprezintă un element de șantaj reciproc.

„Acest proiect se plimbă funcție de nevoia de șantaj a majorității de către UDMR. De aceea, eu vă propun să votăm azi, pentru că va trebui să știm cât de departe poate merge PSD cu concesiile față de UDMR și câtă răbdare are UDMR la șantajul pe care, la rândul său, îl face PSD-ul. Sunt un om care respectă națiunea maghiară și toate sărbătorile ei. Ca cetățean și ca președinte i-am felicitat adesea. M-am dus și în mijlocul lor și când au vorbit despre autonomie și le-am spus câtă autonomie au la Caracal vor avea și la Sf. Gheorghe (...) Dar Ungaria și ungurimea are trei sărbători naționale. Nu spune nimeni că 15 martie 1848 nu a fost un moment de lansare de la Parlamentul de la Pesta a Revoluției de la 1848, dar acest program, printre altele, viza și anexarea Transilvaniei la Ungaria. Acest punct a generat mii de morți printre români și maghiari. De aceea, personal, consider că a insista în Parlamentul României și a menține acest proiect de lege în viață, amânându-l din ședință în ședință, funcție de nevoile politice ale celor două partide politice, nu înseamnă decât a da ocazia unui șantaj”, a spus Traian BăsescuEl a apreciat că proiectul nu va fi aprobat niciodată.

„Convingerea mea este că niciodată această lege nu o să treacă, pentru că rostul ei nu este să celebreze maghiarimea, ci de a-i umili pe români. Părerea mea este că ar trebui să renunțați, că este incorect ce faceți”, a adăugat fostul șef al statului.

Supuse la vot, propunerile liderului UDMR, Cseke Attila, au fost aprobate de plenul Senatului.