ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Forțele Navale Române și Marina Militară a Statelor Unite ale Americii vor desfășura, în perioada 13-17 iunie, antrenamente în Marea Neagră pentru exersarea și dezvoltarea interoperabilității dintre forțele navale ale celor două state, a informat Statul Major al Forțelor Navale într-un comunicat remis presei.

Marina Militară Română participă la exerciții cu Fregata Regina Maria, o corvetă, două dragoare maritime, două nave purtătoare de rachete, un elicopter Puma Naval și o echipă de militari de la Secția Scafandri pentru Operații Speciale (SSOS), iar în secvențele de luptă contra amenințărilor aeriene vor fi implicate și trei avioane de vânătoare MiG21 Lancer, ale Forțelor Aeriene Române.

"Partenerul strategic american participă la exerciții cu Distrugătorul USS Porter care, pe parcursul escalei din Portul Constanța, programată în perioada 10-12 iunie, are planificate antrenamente secvențiale pentru exersarea procedurilor standard de comunicații, cu Marina Militară Română", se arată în comunicatul de presă.

Tot vineri, șeful Departamentului pentru cooperare în Europa din cadrul Ministerului de Externe al Rusiei, Andrei Kelin, a afirmat că intrarea în navelor militare în Marea Neagră va duce "la planificarea unor măsuri de răspuns" din partea Rusiei.

Referitor la prezența portavionului USS Harry Truman în Marea Mediterană, Andrei Kelin a remarcat că aceasta intervine înaintea summitului NATO de la Varșovia și reprezintă "o demonstrație de forță". Recent, presa internațională a relatat că USS Harry Truman, care tocmai a îndeplinit o misiune de opt luni în Golful Persic, se află de vinerea trecută în compania portavionului USS Dwight Eisenhower, trimis să-l înlocuiască.