ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Doi strategi israelieni se află în spatele campaniei PSD care le-a adus social-democraților victoria în alegerile parlamentare de duminica trecută, scrie publicația Jerusalem Post (JP).

„Campania agresivă gândită de israelienii Moshe Klughaft și Sefi Shaked au ajutat Partidul Social-Democratic din România să obțină o victorie zdrobitoare în alegerile de săptămâna trecută.PSD a obținut 45,67 la sută din voturi, în vreme ce competitorul său, PNL, a obținut doar 20,4 la sută, într-o perioadă în care partidele de dreapta câștigă alegerile în Europa ”, scriu jurnaliștii JP.


Klughaft a devenit cunoscut după ce a ajutat pe partidul Bayit Yehudi (evreii ultraortodocși) în campania sa, dar și după ce a lucrat la gestionarea unui protest al rezerviștilor, după războiul contra Libanului din 2006, în urma căruia dreapta a revenit la putere. El s-a mai implicat și într-o campanie a fostului președinte Shimon Peres, prin care îi îndemna pe copii să studieze matematica. Celălalt strateg, Shaked, a lucrat la campaniile premierului Benjamin Netanyahu și secretarului general Arye Deri.  

Românii au apelat la strategii israelieni din cauza reuștelor lor anterioare în utilizarea new media, mai notează JP. În campanie, isrelienii au schimbate imaginea PSD, pe care au întinerit-o, au făcut-o mai patriotică.

Klughaft și Shaked au utilizat mesaje folosite de obicei de partide de dreapta pentru a-și îmbunătăți imaginea în rândul alegătorilor de centru-stânga. Sloganul lor a fost „Îndrăznește să crezi în România”. Ei au folosit tineri, pe care i-au pus să trimită înregistrări video în care spun că cred în România.