ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Scandalul corvetelor militare achiziționate de fostul guvern tehnocrat intră în atenția Parchetului General. Instituția a cerut luni Biroului permanent al Senatului să pună la dispoziție corespondența MApN sub semnătura fostului ministru Mihnea Motoc privind obținerea aprobării prealabile a achizițiilor în cadrul programului strategic „Corvetă multifuncțională".

„În vederea soluționării dosarului penal cu numărul de mai sus, vă rugăm să ne transmiteți corespondența Ministerului Apărării Naționale, sub semnătura ministrului Apărării Mihnea Ioan Motoc, prin intermediul Secretariatului General al MApN, privind obținerea aprobării prealabile a achizițiilor în cadrul programului strategic de înzestrare 'Corvetă multifuncțională'", se arată într-o adresă a Parchetului către Senat.

Cererea MapN din 2016 de aprobare a achiziției a fost tergiversată în Senat până la alegeri, iar Hotărârea de Guvern adoptată de fostul Guvern Cioloș în noiembrie - prin care se stabilea cadru și procedura achiziției - a fost abrogată în luna martie de către Guvernul Grindeanu. Guvernul PSD a susținut că HG-ul trebuia să fie adoptat numai după aprobarea prealabilă a Parlamentului.

Ministrul Apărării, Gabriel Leș, a declarat, pe 16 martie, la finalul ședinței de Guvern, că Hotărârea privind corvetele dată de Cabinetul Cioloș anul trecut a fost abrogată și a dat asigurări că acestea vor fi construite tot în România, în urma unei noi negocieri, după ce procedura va fi avizată de Parlament, exprimându-și speranța că în a doua jumătate a anului să fie semnat un contract avantajos pentru construirea corvetelor.

Ulterior, MApN a trimis la aprobare în Parlament un program de înzestrare pe mai multe direcții, cu o valoarea totală de 9,3 miliarde de euro, iar printre achizițiile vizate se numărau și corvetele multifuncționale.

La începutul anului, jurnalistii de la Antena3 au făcut publică o hotărâre a Guvernului Cioloș prin care România se angaja la plata a 1,6 miliarde de euro pentru achiziția unor corvete militare prin atribuire directă unei companii olandeze, fără a consulta Parlamentul.

 Liviu Dragnea afirma atunci că hotărârea de guvern care stabilește procedura de achiziție a corvetelor este "ilegală" și ar trebui abrogată.