ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Acuzații grave la adresa guvernului Cioloș. Potrivit jurnaliștilor de la România Curată, executivul este controlat de Serviciul Român de Informații, iar dacă deciziile de la Palatul Victoria nu sunt pe placul SRI, miniștrii responsabili sunt dați afară.

Potrivit sursei citate, această situație „duce la ipoteza că asemenea fraude sunt perpetuate de elemente penale care au capturat de fapt SRI și folosesc puterea fără precedent a acestui serviciu în scop de îmbogățire personală. Acest grupuri par suficient de puternice pentru a schimba miniștri, a determina acțiuni ale primului ministru și a se considera de facto deasupra legii, fraudând cu impunitate bugetul României, sub pretextul marilor amenințări de securitate."

O astfel de situație s-ar fi produs la Ministerul Fondurilor Europene. Acolo unde, spun cei de la România Curată, Aura Răducu a fost demisă tocmai pentru că nu a atribuit un proiect pe bani europeni Serviciului Român de Informații.


Este vorba despre proiectul SII ANALITICS. Fostul ministru al Fondurilor Europene, Aura Răducu ar fi găsit însă mai multe nereguli în derularea acestui proiect și s-a opus implementării. Ba chiar ar fi făcut „gafa" de a consulta Comisia Europeană înainte, mai ales că existau deja suspiciuni privind sectorul IT. Ea a fost înlocuită cu Cristian Ghinea, proiectul fiind după aceea atribuit fără probleme.

România curată susține că „SRI a depus proiectul în aceeași zi în care a fost lansat apelul, pe  9 iunie. SRI știa astfel dinainte de acest apel și de ce anume trebuie sa conțină cererea de finanțare, precum și cum arătau acestea dinainte de a fi făcute publice toate documentele apelului. Doar simpla administrare în MySMIS (aplicația greoaie a STS) a unei aplicații cu toată documentația pregătită durează câteva ore, dezvoltarea ei și pregătirea anexelor, a documentelor semnate, a bugetului, a studiului de fezabilitate și a proiectului tehnic, obținerea aprobărilor pe linie ierarhică, toate acestea necesită de la o lună la câteva luni de pregătire

Spre exemplu, una dintre companiile care s-a ocupat în 2015 de implementarea SII, prin care SRI poate avea acces la datele personale ale românilor, a fost asociată cu oameni din fosta Securitate care au primit verdict definitiv din partea CNSAS de „îngrădire a drepturilor și libertăților cetățenești”. Aceeași companie care a participat acum și la licitația organizată de SRI pentru extinderea SII, ce presupune contopirea bazelor de date cu caracter personal, astfel încât ofițerii de informații să afle „printr-un dublu click” cam tot ce se poate ști despre fiecare cetățean. Mira Telecom SRL participă la licitație alături de o altă companie, Datanet Systems SRL"

Semne de întrebare sunt însă multe. Deși proiectul se adresa mai multor instituții cum ar fi ministerul de Externe, cel de Interne, ministerul Muncii, Justiției, al Finanțelor sau al Educației, niciunul din aceste ministere nu a încercat să acceseze fondurile europene destinate programului. A făcut-o însă SRI, care nici măcar nu era pe lista instituțiilor eligibile.

Nu numai Ministerul Fondurilor, dar și cel al Comunicațiilor ar fi trebuit să le facă clar celor de la SRI acest lucru, însă, ca la comandă, nimeni nu a mișcat un deget.

Mai mult, există și suspiciuni cu privire încălcarea legislației protecției datelor personale pentru că prin acest sistem SRI-ul are acces la toate datele cetățenilor români. Asta în condițiile în care serviciul de informații nu are voie să dețină astfel de dat decât în baza unor mandate de siguranță legate de cazuri punctuale.

SII Analitics este parte a unui program mai vechi - Sistemul Informatic Integrat, care funcționează în baza unei hotărâri secrete din 2003 a Consiliului Suprem de Apărare a Țării și care copiază baze de date de la mai multe instituții cheie ale statului român.