ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 19: 30 Membrii Guvernului Grindeanu au depus jurământul de învestitură
 
Ceremonia de la Palatul Cotroceni a început cu intonarea imunului de stat, după care miniștrii au început să rostească jurământul. Primul a fost premierul Sorin Grindeanu.
 
După depunerea jurământului va avea loc prima ședință a guvernului Grindeanu, începând cu ora 21.
 
 
Președintele Klaus Iohannis i s-a adresat președintelui Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, care este și lider al PSD, cu prilejul depunerii jurământului la Palatul Cotroceni de către membrii Guvernului Grindeanu.

„Domnule Dragnea, aflarăm de la televizor că sunteți singurul care cunoaște programul de guvernare din scoarță în scoarță. Vă rugăm frumos, învățați-i și pe ei!", i-a spus Klaus Iohannis liderului PSD, Liviu Dragnea.

Acesta n-a avut inițial nicio replică, după care a început să râdă.
 
 
ACTUALIZARE 18:00 Parlamentul a acordat votul de învestitură Guvernului Grindeanu

Parlamentul a acordat miercuri votul de învestitură pentru Guvernul condus de premierul desemnat Sorin Grindeanu, potrivit unor surse oficiale.

Pentru învestirea Cabinetului Grindeanu au fost exprimate 296 voturi, iar împotrivă 133.
 
ACTUALIZARE 17:30 Dragnea: Am învățat că mai important decât obținerea victoriei este modul în care vei gestiona victoria
 
„Pentru orice lider politic e foarte important să obțină victoria în alegeri, dar am învățat însă, în aceste zile, că mai important decât obținerea victoriei în sine este modul în care vei gestiona această victorie și din acest motiv astăzi votăm în Parlament învestirea unui nou Guvern și nu suspendarea unui președinte", a spus Dragnea, în plenul reunit al Parlamentului la ședința de învestire a Guvernului Grindeanu.

 
 
 
 
ACTUALIZARE 15:40 Premierul desemnat Sorin Grindeanu le-a prezentat parlamentarilor lista miniștrilor și programul de guvernare.
 
Premierul desemnat, Sorin Grindeanu, a declarat, în plenul Camerelor reunite ale Parlamentului, că își propune ca țintă o Românie normală, în care anormalitatea să fie o excepție, nu o regulă.

„Eu vă propun astăzi o altă țintă care, în opinia mea, le include pe toate celelalte (n.r. — din programul de guvernare) — România normală. Vă propun și îmi propun ca la finalul mandatului pe care mi-l încredințați astăzi, dacă veți vota în favoarea guvernului, să avem o altă țară, în care oamenii să trăiască bine și să se bucure de aceleași drepturi și libertăți. Acesta ar trebui să fie obiectivul principal al viitoarei guvernări. Îmi doresc o țară normală, în care lucrurile să fie așa cum trebuie să fie, în care anormalul să fie o excepție, și nu o regulă. Primul semn de normalitate e ca politicienii aleși în funcții publice să respecte ceea ce au promis în timpul campaniei electorale și să pună în practică toate măsurile pentru care au primit votul cetățenilor. De aceea, în programul de guvernare pe care l-am supus atenției și votului Parlamentului veți regăsi toate măsurile prezentate în campania electorală de dl președinte Liviu Dragnea. Aceste măsuri au fost votate de români și e normal să se regăsească în programul de guvernare al partidelor care au obținut majoritatea în Parlament", a subliniat Grindeanu.

El a arătat că își mai dorește o țară în care creșterea economică să se regăsească în bunăstarea cetățenilor.

„Scopul tuturor acțiunilor noastre este bunăstarea celor care ne-au votat și care plătesc taxe și impozite. (...) Nu venim la guvernare pentru a face statistici frumoase pe hârtie, iar creșterea economică n-are nicio valoare dacă nu se regăsește într-un fel sau altul în buzunarele românilor", a afirmat Grindeanu.

Potrivit acestuia, o țară normală înseamnă, între altele, fără cozi la taxe, condiții pentru creșterea copiilor, un sistem de sănătate dezvoltat, autostrăzi, dar și o țară în care guvernul trebuie să urmărească să asigure salarii mari pentru cetățenii săi.

„Într-o țară normală, scopul guvernării este în primul rând bunăstarea propriilor cetățeni. Vrem investiții străine, însă investiții care să ofere locuri de muncă bine plătite pentru români. Investițiile străine nu sunt un scop în sine, ci un mijloc prin care ne propunem un trai mai bun pentru români. Din acest motiv, în programul nostru am propus o schimbare a viziunii economice în ceea ce privește investitorii străini", a arătat Sorin Grindeanu.


Pentru a fi învestit de Parlament, noul Cabinet trebuie să întrunească voturile majorității deputaților și senatorilor, adică 232.

În sală sunt prezenți, miercuri, 327 parlamentari, potrivit președintelui de ședință, social-democratul Liviu Dragnea.
 
Cabinetul condus de Sorin Grindeanu va avea doi vicepremieri, Sevil Shhaideh, care va fi și ministru al Dezvoltării Regionale, gestionând și fondurile europene, dar și copreședintele ALDE Daniel Constantin, care va gestiona și portofoliul Mediului.

Toți cei 26 de miniștri propuși de coaliția PSD-ALDE au fost avizați favorabil, miercuri dimineață, de comisiile de specialitate din Legislativ.

Potrivit prevederilor constituționale, Parlamentul acordă încredere guvernului cu votul majorității deputaților și senatorilor, iar mandatele guvernului și ale miniștrilor încep o dată cu depunerea jurământului în fața președintelui. 
 
ACTUALIZARE 14:30  Florin Iordache a fost avizat pozitiv pentru Ministerul Justiției, iar Olguța Vasilescu a primit aviz pozitiv pentru Ministerul Muncii.
 
Grațiela Gavrilescu a primit aviz pozitiv în comisii pentru portofoliul de la relația cu Parlamentul. Ea a primit 26 de voturi pentru și zece împotrivă.

Pavel Năstase, propus la Ministerul Educației, a primit aviz pozitiv. Și Petre Daea, propus la Ministerul Agriculturii, a primit aviz favorbail în comisii.

Sevil Shhaideh a trecut de comisia de specialitate pentru portofoliul Ministerului Dezvoltării, cu 21 voturi pentru și 11 împotrivă. Ea va fi și vicepremier în cabinetul condus de Sorin Grindeanu.

Adriana Petcu, propusă pentru funcția de ministru al Apelor și Pădurilor, a primit miercuri aviz favorabil din partea comisiilor reunite pentru Mediu din Parlament, cu 17 voturi pentru și 7 împotrivă.
 
 
ACTUALIZARE 12:00 Ionut Vulpescu, ministrul propus pentru portofoliul Culturii, a primit aviz favorabil.

Marius Dunca, ministrul propus pentru tineret și Sport a primit aviz pozitiv cu 22 voturi pentru. Și Daniel Constantin, ministrul propus al Mediului, a primit aviz pozitiv.

Augustin Jianu, ministrul propus al Comunicațiilor și Societății Informaționale, a primit miercuri aviz favorabil din partea Comisiei pentru tehnologia informației și comunicațiilor din Camera Deputaților, și, respectiv, Comisiei economice pentru industrii și servicii din Senat, cu 16 voturi pentru și 4 împotrivă.

Gabriel Leș, propus la Apărare, a primit aviz favorabil.

„Să continuăm înzestrarea Armatei și, bineînțeles, în perspectiva celor 2% (din PIB - n.r.) este nevoie de înzestrarea armatei pentru proiectele majore. Să nu uităm că noi suntem beneficiari ai securității date de structurile NATO, dar trebuie să fim și furnizori și trebuie să fim capabili să avem niște capabilități cerute", a declarat Gabriel Leș, potrivit News.ro.

Întrebat ce planuri are pentru achiziționarea unor noi avioane F16, Leș a spus că acest program va continua, fiind cuprins în programul de înzestrare. În privința noilor corvete, în cazul cărora Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu s-au arătat împotriva construirii lor în șantierul de la Galați, pe motiv că acesta nu are capital românesc, ci olandez, Leș a afirmat că navele "sunt prevăzute ca necesitate" și se va vedea în ce mod vor fi construite.

„Care va fi soluția, corvetele se vor face mai devreme sau mai târziu", a spus el, întrebat despre blocarea în Senat de către PSD-ALDE a proiectului Guvernului Cioloș.

Leș a fost întrebat și ce l-a recomandat ca ministru al Apărării, spunând că el a lucrat ca secretar la stat la multe dintre proiectele de înzestrare a Armatei, inclusiv la modernizarea fregatelor și achiziționarea aeronavelor F16.

Ana Birchall, propusă ministru delegat pentru Afaceri Europene, a primit aviz pozitiv din partea comisiilor de specialitate ale Parlament, ea declarând că următorul proiect de țară al României, după „aderarea la UE și integrarea în NATO”, este asigurarea președinției Uniunii Europene „imediat după aniversarea centenarului Marii Uniri”. 
 
ACTUALIZARE 10:40 Răzvan Cuc, ministru propus pentru Transporturi, a primit aviz favorabil, la fel și Carmen Dan, propusă ministru de Interne.

Andreea Păstârnac, propusă ministru delegat pentru Românii de Pretutindeni, a fost audiată de parlamentari și a primit avizul. Mircea Dobre, propus ministrul Turismului, a fost audiat în comisie și a primit aviz favorabil.

Teodor Meleșcanu a primit aviz pozitiv din partea Comisiei pentru Politică Externă. Propus șef al diplomației, el a declarat la audierile din parlament că are patru priorități pentru mandatul său la Ministerul Afacerilor Externe.

Aviz pozitiv și pentru Florin Jianu la Ministerul pentru Mediul de Afaceri.
 
 
ACTUALIZARE 9:12 Aviz pozitiv pentru Toma Petcu, la Ministerul Energiei și pentru Ana Birchall, propusă ministru pentru Afaceri Europene.

Teodor Meleșcanu, propus șef al diplomației, este audiat în Comisia pentru Politică Externă.

Toma Petcu, care ar urma să ocupe portofoliul Energiei, este audiat în Comisia pentru Politică Economică. Comisia a dat aviz pentru numirea lui Alexandru Petrescu la Ministerul Economiei.

Mihaela Toader a primit aviz favorabil din partea Comisiei pentru Afaceri Europene. Urmează să fie audiată Ana Birchall, propusă ministru delegat pentru Afaceri Europene.  

Mihaela Toader, propusă ministru pentru Fondurile Europene, este audiată în Comisia pentru Afaceri Europene. 
 
ACTUALIZARE 08:00 04/01 Conform programului prezentat de președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, de la ora 8,00 la 14,00 va avea loc audierea miniștrilor propuși, de la ora 15,00 vor fi prezentate în plen programul de guvernare și lista Guvernului de către prim-ministrul desemnat. Apoi, sunt programate dezbateri și, în final, votul de încredere al Parlamentului pentru noul Cabinet.

Cel mai probabil, ceremonia depunerii jurământului pentru membrii Guvernului va avea loc miercuri seară, așa cum i-au propus reprezentanții PSD și ALDE președintelui Klaus Iohannis, care a anunțat, prin purtătorul de cuvânt, că 'de principiu' este de acord.

Viitorul Guvern, propus de PSD-ALDE, are în componență 24 de miniștri, dintre care doi dețin și funcția de vicepremier, și doi miniștri delegați.
 
 
ACTUALIZARE 15:00 Liderul PSD Liviu Dragnea a anunțat componența noului Guvern Grindeanu, al cărui vicepremier va fi Sevil Shhaideh.

VICEPREMIER ȘI MINISTRU AL DEZVOLTĂRII: SEVIL SHHAIDEH

VICEPREMIER ȘI MINISTRU AL MEDIULUI: DANIEL CONSTANTIN

MINISTRU DELEGAT PENTRU FONDURI EUROPENE: MIHAELA TOADER

MINISTRU DE INTERNE: CARMEN DAN

MINISTRUL MUNCII: OLGUȚA VASILESCU

MINISTRUL ECONOMIEI: ALEXANDRU PETRESCU

MINISTRUL DE EXTERNE: TEODOR MELEȘCANU

MINISTRUL DE FINANȚE: VIOREL ȘTEFAN

MINISTRUL JUSTIȚIEI: FLORIN IORDACHE

MINISTRUL DELEGAT PENTRU AFACERI EUROPENE: ANA BIRCHALL

MINISTRUL AGRICULTURII: PETRE DAEA

MINISTRUL APĂRĂRII: GABRIEL LEȘ

MINISTRUL SĂNĂTĂȚII: FLORIN BODOG

MINISTRUL TRANSPORTURILOR: RĂZVAN CUC

MINISTRUL CULTURII: IONUȚ VULPESCU

MINISTRUL EDUCAȚIEI: PAVEL NĂSTASE

MINISTRUL CERCETĂRII: ȘERBAN VALECA

MINISTRUL ENERGIEI: TOMA PETCU

MINISTRUL APELOR ȘI PĂDURILOR: ADRIANA PETCU

MINISTRUL COMUNICAȚIILOR: AUGUSTIN JIANU

MINISTRUL TINERETULUI: MARIUS DUNCA

MINISTRUL PENTRU DIALOG SOCIAL: GABRIEL PETREA

MINISTRUL PENTRU RELAȚIA CU PARLAMENTUL: GRAȚIELA GAVRILESCU

MINISTRUL PENTRU MEDIUL DE AFACERI: FLORIN JIANU

MINISTRUL TURISMULUI: MIRCEA DOBRE

MINISTRUL PENTRU ROMÂNII DE PRETUTINDENI: ANDREEA PĂSTÎRNAC 
 
ACTUALIZARE 11:00 03/01 Astăzi va fi anunțată componența Guvernului, iar cele două Camere ale Parlamentului vor fi convocate în sesiune extraordinară. Înainte, vor fi întâlniri atât la PSD, cât și la ALDE, pentru validarea miniștrilor propuși.

 Liderii PSD se întrunesc, de la ora 14.00, în ședința Comitetului Executiv Național, pentru aprobarea componenței Guvernului Grindeanu, potrivit News.ro. La ora 15.00 are loc o întâlnire a grupurilor parlamentare reunite ale PSD și ALDE în care fiecare candidat la funcția de ministru să aibă o scurtă prezentare.

 Lista miniștrilor va fi depusă la Parlament de premierul desemnat după ora 16.00.

Reprezentanții celor două formațiuni ar urma să discute inclusiv cu UDMR și celelalte minorități din Parlament o posibilă susținere parlamentară.

Dacă lucrurile decurg conform planului, mâîne, miniștrii vor fi audiați în comisiile de specialitate, iar votul va fi dat în aceeași zi, în plenul reunit al celor două Camere. Apoi, miniștrii vor merge la Palatul Cotroceni, pentru a depune jurământul și nu e exclus ca mâine seara să aibă loc prima ședință a noului Guvern. 
 
Negocierile pentru formarea Guvernului sunt pe ultima sută de metri. Marți, PSD și ALDE vor depune în Parlament lista noului Executiv condus de premierul desemnat, Sorin Grindeanu. Între timp, între cele două formațiuni au loc negocieri intense, pentru împărțirea portofoliilor de miniștri.
 
ACTUALIZARE  Președintele PSD Liviu Dragnea a declarat, luni seară, că a definitivat lista miniștrilor noului Cabinet, care urmează să fie aprobată în CEX și că opt dintre aceștia sunt femei, afirmând că ALDE va primi patru ministere.

"Lista (miniștrilor care vor face parte din Cabinetul Grindeanu-n.r.) este completă. Acum am terminat discuția cu domnul Sorin Grindeanu. (…) Colegii de la ALDE astăzi au terminat discuțiile. Mâine o să ni le transmită. Patru ministere revin ALDE. (…) Vor fi 8 femei în guvern”, a declarat Dragnea, la RTV.

Dragnea a afirmat că lista miniștrilor care vor face parte din Cabinetul Grindeanu urmează să fie prezentată, marți, în ședința CEX al PSD.

Președintele PSD a mai spus că noile ministere vor fi: Ministerul Turismului, Ministerul IMM, al Mediului de Afaceri și Anteprenoriat, Ministerul Apelor, Ministerul Pădurilor.

"Sunt trei mari războaie care se vor duce în lume, al apei, hranei și energiei (…)”, a motivat Dragnea decizia de a înființa noi ministere.

Marți, Birourile Permanente vor convoca sesiunea extraordinară și vor stabili programul de lucru al Parlamentului pentru învestirea noului guvern. Sorin Grindeanu trebuie să depună marți, în jurul orei 16:00, structura guvernului, lista miniștrilor și programul de guvernare la Parlament, a spus liderul PSD.

Miercuri vor începe audierile în comisii, urmând ca după-amiază să aibă loc dezbaterile și votului în plen, a susținut Dragnea.

ACTUALIZARE PSD și ALDE vor definitiva luni, cel târziu marți dimineață, lista Cabinetului condus de Sorin Grindeanu, urmând să fie stabilite ce portofolii vor fi preluate de ALDE și care vor fi cele patru noi ministere, formațiunile disputându-și MAE, au declarat, luni, pentru MEDIAFAX, surse politice.

Surse politice au declarat, pentru MEDIAFAX, că la negocierile care au avut loc în prima zi a anului PSD și ALDE și-au disputat Ministerul Afacerilor Externe, ALDE propunându-l pe Teodor Meleșcanu, în timp ce PSD vrea să numească un om din rândul social-democraților, fiind dispus să dea la schimb Ministerul Culturii.

În PSD sunt vehiculate Natalia Intotero, Ana Birchall, dar și un tehnocrat la conducerea Ministerului de Externe.

ALDE, în schimb, ar vrea să obțină ministere mai grele ca Ministerul Comunicațiilor, Ministerul Energie, precum și Ministerul Mediului, la conducerea căruia este vehiculat copreședintele formațiunii, Daniel Constantin, însă, negocierile sunt în curs, potrivit surselor citate.
 

Au fost vehiculați și au rămas în cărți: Daniel Constantin la Ministerul Mediului, Mihai Tudose la Ministerul Educației, Gabriel Vlase la Ministerul de Interne, Georgian Pop la Ministerul Apărării , Sevil Shhaideh la Ministerul Dezvoltării, Gabriel Petrea la Ministerul Tineretului și Sportului, Mihai Fifor la Ministerul Transporturilor, Florin Jianu la Ministerul pentru IMM, Mediului de afaceri și Anteprenoriatului

Numele noi vehiculate în noul guvern sunt: Cristian Socol și Viorel Ștefan la Ministerul de Finanțe, Marius Nica la Ministerul Fondurilor Europene, Mihnea Costoiu la Ministerul Educației, Florin Iancu la Ministerul Energiei, Lia Vasilescu la Ministerul Muncii Sorina Pintea și Cristina Elena Dinu la Ministerul Sănătății, Ana Birchall la Ministerul pentru Afaceri Europene

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat că echipa pe care o va forma Sorin Grindeanu va fi diferită de cea a lui Sevil Shaidehh.


stirea initială

Conform unor surse din partid, citate de stiripesurse.ro, din viitorul Cabinet ar urma să facă parte:

Ministerul Economiei - Mihai Tudose

Ministerul de Finanțe - Cristian Socol sau Viorel Stefan

Ministerul Fondurilor Europene - Marius Nica

Ministerul Apărării - Georgian Pop

Ministerul de Interne - Gabriel Vlase

Ministerul de Justiție - Florin Iordache

Ministerul Afacerilor Externe - Natalia Intotero

Ministerul Agriculturii - Daniel Botanoiu

Ministerul Dezvoltării - Sevil Shhaideh/ Florin Cârciumaru

Ministerul pentru Tineret și Sport - Gabriel Petrea

Ministerul delegat pentru Afaceri Europene - Ana Birchall

Ministerul Transporturilor - Mihai Fifor

Ministerul Sănătății - Dinu Cristina Elena sau Sorina Pintea

Ministerul Muncii – Lia Olguța Vasilescu


Ministerul Energiei - Iulian Iancu

Ministerul Educației - Mihnea Costoiu

Ministerul IMM-urilor si anteprenorilor - Florin Jianu

Ministerul apelor și pădurilor - Doina Pană

Luni dupa-amiază sau marți, Liviu Dragnea ar urma să aibă o întâlnire cu liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, pentru a definitiva ministerele care vor reveni acestui partid, varianta aflată în discuție la acest moment fiind:


Ministerul Mediului - Daniel Constantin

Ministerul Comunicațiilor - Sorin Câmpeanu

Ministerul delegat pentru Relația cu Parlamentul - Steluța Cătăniciu

Conform calendarului anuntat de liderul PSD, Liviu Dragnea, si transmis si presedintelui Klaus Iohannis, noul Executiv ar urma sa depuna juramantul in 4 ianuarie, la ora 19.00, Sorin Grindeanu intentionand ca prima sedinta a Guvernului sa fie in aceeasi zi, la ora 21.00


Marti, 3 ianuarie, la ora 10.30, ar urma sa fie sedinte de Birou Permanent, iar la ora 12.00 sedinte ale plenului atat la Senat, cat si la Camera Deputatilor. La ora 14.00, vor fi sedintele conducerilor PSD si ALDE pentru aprobarea componentei Cabinetului, iar la ora 15.00 va fi o intalnire a grupurilor parlamentare reunite ale PSD si ALDE in care fiecare candidat la functia de ministru va avea o scurta prezentare.

In jurul orei 16.00 - 16.30 premierul desemnat Sorin Grindeanu va depune lista Guvernului si programul de guvernare la Parlament, iar la ora 17.00 vor fi convocate Birourile permanente reunite, scrie news.ro.

Miercuri, 4 ianuarie, ministrii propusi vor fi audiati in comisiile parlamentare, intre orele 8.00 si 14.00. La ora 15.00, va fi convocat plenul reunit al Parlamentului pentru prezentarea programului de guvernare si votul de investitura al Guvernului.