ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice donație este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele PSD, Liviu Dragnea, a solicitat Guvernului să ofere explicații cu privire la modul în care a fost pregătită și desfășurată campania de achiziție a sculpturii lui Constantin Brâncuși „Cumințenia Pământului". 

„Solicit ferm Guvernului Cioloș să dea explicații cu privire la modul în care a fost pregătită și desfășurată campania de achiziție a sculpturii lui Brâncuși 'Cumințenia Pământului'. Cei 100.000 de donatori care au fost trași pe sfoară și toți românii au dreptul să afle răspunsuri din partea Guvernului", a afirmat Liviu Dragnea, potrivit unui comunicat de presă al PSD transmis.

Potrivit liderului social-democraților, actualul Guvern este dator să dea răspunsuri la o serie de întrebări referitoare la achiziția „Cumințeniei Pământului" privind mandatul și membrii comisiei de negociere, experții care au stabilit valoarea sculpturii la 11 milioane de euro, "după ce expertizele anterioare au indicat o valoare de cel mult cinci milioane de euro", cine l-a autorizat pe ministrul Culturii să accepte acest preț și dacă aprobarea a fost dată într-o ședință a Executivului.


„De ce s-a retras din procesul de negocieri operatorul economic, respectiv casa de licitații, permițând negocierea direct între proprietari și ministru, lucru interzis de lege? Care este temeiul legal pentru prelungirea termenului de plată până la data de 20 decembrie 2016? Care sunt prevederile ce modifică art. 4 alin. (4) din OUG nr. 10/2016, potrivit căruia în situația în care, din orice motiv, până la data de 31 octombrie 2016, statul român nu dobândește dreptul de proprietate liber de orice sarcini asupra sculpturii 'Cumințenia Pământului', sumele colectate prin subscripție publică se restituie donatorilor?", a adăugat Dragnea.
Liderul PSD a solicitat, totodată, ca Guvernul să precizeze care este conținutul procesului-verbal încheiat cu proprietarii sculpturii și mecanismul legal prin care banii strânși prin subscripție publică se vor înapoia donatorilor și care vor fi costurile și cum vor fi finanțate.

Liviu Dragnea a mai cerut Guvernului să spună „cine l-a autorizat pe ministrul Vlad Alexandrescu să declare că, în cazul în care nu se vor strânge cele șase milioane de euro prin subscripție publică, statul va renunța la dreptul de preempțiune".

„De ce evitați să le răspundeți românilor care, cu bună credință, au răspuns apelului dumneavoastră și au donat bani, iar acum se fac glume pe seama lor și sunt numiți 'Păgubiții Brâncuși'? Credeți că, după acest fiasco, va mai avea cineva încredere să participe la o asemenea subscripție publică?", a punctat președintele PSD.

Pentru că suntem cenzurați pe Facebook ne puteți găsi și pe Telegram și GoogleNews