ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele Partidului Social Democrat, Liviu Dragnea, a declarat duminică seara că speră să îl audă pe liderul UDMR, Kelemen Hunor, că Unirea din 1918 a fost o victorie și pentru maghiari.

„Poziția mea și a PSD-ului este la fel de clară și tranșantă. Pentru noi, românii, Unirea de la 1918 a fost foarte avantajoasă. Eu cred că această declarație a lui Kelemen Hunor este mai mult decât nefericită (...). El spune că pentru ei unirea a creat dezavantaje. Ei fiind cine? Ei fiind tot cetățeni români. Că eu sper că s-a referit la cetățenii români de etnie maghiară, sper că nu s-a referit la cetățenii din Ungaria, pentru că ar fi foarte grav. Categoric nu sunt de acord cu această declarație. Sper să o nuanțeze în perioada următoare și sper să aud de la domnul Kelemen Hunor, care este președintele unui partid înregistrat în România, este o persoană juridică română, să spună că Unirea de la 1918 a fost o victorie și pentru ei, pentru că a fost o victorie pentru națiunea română”, a arătat Liviu Dragnea.

Acesta a spus că afirmațiile lui Kelemen Hunor 'i-au stricat feng shui-ul' și consideră că liderul UDMR s-a înscris într-un registru care îi aparține lui Tokes Laszlo.

„Recunosc că mi-a stricat și mie feng-shui-ul declarația domnului Kelekmen Hunor. Încerc să îmi revin (...) Face parte dintr-un registru care parcă îi aparține domnului Tokes. Vrea să ia mai multe voturi? Oricum au voturile asigurate, dar declarația rămâne. Eu nu le uit”, a arătat Dragnea.

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat duminică, la Cluj, că momentul decembrie 1918, când pentru România a avut loc Marea Unire, pentru comunitățile maghiare a însemnat o mare înfrângere.

În discursul rostit în fața a peste 1.500 de persoane, la evenimentul de lansare a candidaților pentru alegerile din 11 decembrie, Kelemen Hunor a afirmat majorității românești să își țină promisiunile făcute la Alba Iulia în urmă cu 99 de ani, referitoare la egalitatea în drepturi.

Liderul Uniunii a amintit că de la acel moment au trecut patru generații și le-a cerut tinerilor maghiari de astăzi să se concentreze pe valorile care îi pot ajuta să își construiască un viitor în această țară.

„Se apropie 2018, momentul când se va aniversa 100 de ani de la Marea Unire. Nu ne este indiferent în ce stare sufletească vom ajunge noi să fim martori la acele aniversări. S-au făcut promisiuni acolo, s-au scurs 100 de ani, sunt patru generații. Acel moment, 1918, a însemnat o înfrângere pentru noi, să fie clar acest lucru. Nu poți uita durerea cauzată de această înfrângere, nu poți să treci peste durerea aia. Dar așa cum au trecut alții peste acele momente dificile, au spus 'putem jeli, dar acest lucru trebuie la un moment dat să se încheie', trebuie să continuăm cu munca. Noi, la fel ca generațiile de dinaintea noastră, trebuie să spunem că se poate, că trebuie să ne concentrăm pe valori, pe valorile transilvane, că merită să construiești un viitor în această țară”, a spus Kelemen.