ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 13:11 Plenul Camerei Deputaților a retrimis la comisii proiectul legii offshore după ce UDMR și-a schimbat la 180 de grade poziția față de ieri și a refuzat să o discute și să o voteze în plen. Așadar, proiectul esențial pentru exploatarea gazelor din Marea Neagră mai suferă o amânare, după ce ieri, în Comisia de Industrii, și ALDE s-a opus formei asumate de PSD.

După ce UDMR a anunțat că vrea consens politic pe forma finală a legii înainte de vot, iar ALDE – prin vocea vicepreședinților Varujan Vosganian și Andrei Gerea – anunțase de ieri că nu va vota legea, deputații PSD au acceptat și ei retrimiterea la comisii.

Astfel, Camera Deputaților a decis, cu 210 voturi „pentru” și o abținere, retrimiterea la comisii pentru o săptămână a raportului la legea offshore. Decizia a fost luată la solicitarea liderului UDMR, Kelemen Hunor. "Poate ar fi bine să amânăm cu o săptămână și să ne adunăm toți liderii din Parlament să discutăm o abordare consensuală a legii”, a spus Hunor, citat de Agerpres.

Iulian Iancu (PSD) a declarat după amânarea votului că ”a fost exclusiv o îcercare de sabotare și blocare a dezbaterii din partea Opoziției”.

Tot astăzi, înainte de ședința din Camera Deputaților, companiile care au concesiuni în Marea Neagră au trimis o scrisoare către Călin Popescu Tăriceanu, Liviu Dragnea, Viorica Dăncilă și liderii de grupuri din Camera Deputaților prin care cereau o amânare a votului decisiv al deputaților. Companiile petroliere susțin că amendamentele propuse și votate ieri de PSD și UDMR în Comisia de Industrii vor stopa investițiile din Marea Neagră.

ARCOMN (Asociația Concesionarilor) este disponibilă să discute pe marginea acestor noi propuneri de amendamente, având însă nevoie de câteva zile pentru a putea face o analiză detaliată, deoarece abia în cadrul ședinței sus-menționate asociatia a luat la cunoștință de numărul ridicat și potențialul impact al amendamentelor propuse. Din analiza preliminară, făcută în timpul ședinței, a tabelului cu propunerile de amendamante, s-a putut observa impactul semnificativ negativ asupra industriei offhsore și a viabilității unor noi investiții, în cazul în care aceste amendamente sunt adoptate”, arată companiile în scrisoare citată.

Industria cerea „o perioadă de timp corespunzătoare pentru a răspunde pe marginea propunerilor de amendamente” și se arată dispusă să se întâlnească cu autoritățile.

ACTUALIZARE 03.10/12:00 Proiectul legii off-shore, în varianta trimisă în ultima clipă de Liviu Dragnea, va fi votat azi în plenul Camerei Deputaților.

Deputatul PSD, Liviu Pleșoianu, spune că se fac presiuni împotriva aleșilor ca să voteze împotriva legii. 

„Legea Offshore a fost amendată semnificativ în favoarea României! Urmează votul în plen, azi. PNL și USR fac tot posibilul să împiedice votul. Voi publica aici cum a votat fiecare deputat, inclusiv de la ALDE!

Până și azi se fac presiuni uluitoare asupra parlamentarilor din zona marilor companii!”, a scris Pleșoianu, pe facebook.

Ieri seară, cei de la ALDE s-au pronunțat în defavoarea noului proiect, prin vocea vice-președintelui Andrei Gerea.

„Interesele sunt îndreptate către continuarea importurilor din Rusia și neînceperea lucrărilor din Marea Neagră”, a spus Gerea la Realitatea TV.

Gerea criticat amendamentele depuse de PSD în Comisia pentru industrii: „Cu modificările de azi, cineva nu dorește ca exploatarea gazelor din Marea Neagră să înceapă și se dorește practic continuarea importurilor de gaze din Rusia. Practic noi închidem, nu mai dăm nici o șansă exploatării din Marea Neagră”.
 
Știrea inițială

 

PSD a depus marți un set de amendamente la legea offshore cu puțin timp înainte de începerea dezbaterilor din Comisia pentru Industrii din Camera Deputaților. Amendamentele au fost înmânate de Liviu Dragnea ieri seară deputaților PSD pentru a fi depuse azi în dezbaterea din comisie, au declarat surse din partid pentru G4Media.

Amendamentele depuse azi de PSD schimbă fundamental proiectul ce trecuse săptămâna trecută la Senat, în sensul că mărește cuantumul taxelor și impozitelor ce trebuie plătite către statul român de companiile care ar urma să extragă gazele din Marea Neagră. Proiectul de la Senat era foarte favorabil companiilor petroliere, practic schimbând din temelii legea care fusese respinsă de președintele Iohannis.
 
Față de forma returnată în Parlament...
- Grila de impozitare a crescut de la max. 50% la max. 70%;
- Deductibilitatea a scăzut de la 60% la 30% din încasări;
- Taxele pot fi modificate după 10 ani în loc de 30.

Comisia pentru industrii, condusă de Iulian Iancu (PSD), trebuie să dea raportul decisiv înainte de votul final în plen, programat pentru miercuri – dacă nu va interveni o nouă amânare.

Companiile care au in acest moment acorduri petroliere offshore:

OMV Petrom si ExxonMobil: perimetrul de mare adancime Neptun Deep
Lukoil, PanAtlantic Petroleum si Romgaz: perimetrul Trident
Black Sea Oil&Gas: perimetrele Midia si Pelican
Petromar Resources: perimetrele Muridava si Est Cobalcescu