ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele Camerei Deputaților, liderul PSD Liviu Dragnea, a declarat că Guvernul și ministerul Educației trebuie să se aplece cu mai multă atenție și curaj asupra situației liceului de la Târgu-Mureș și să identifice soluții, întrucât rezolvarea nu stă în a răspunde la reacția Ungariei.

„Eu cred că și Guvernul și ministerul Educației ar trebuie să se aplece cu mai multă atenție și cu mai mult curaj asupra situației de la Târgu-Mureș, asupra liceului respectiv. (...)Eu cred că, cu curaj și cu înțelepciune, ministerul Educației ar trebui să se aplece în mod serios și să găsească o soluție”, a spus Dragnea.

„Nu știu dacă acțiunea instituțiilor de forță din România e benefică pentru România și pentru liniștea pe care ne-o dorim cu toții, mai ales în 2018. Nu știu de ce ar trebui să sufere copii de acolo. Cine are interesul ca acolo să se agite spiritele atât de mult și să creeze o stare de nemulțumire în creștere? Și aici nu mă refer la reacție Ungariei. E un subiect separat. Mă refer la situația în sine”, a adăugat Dragnea.

Liderul PSD a catalogat drept „foarte grav” faptul că niște oameni au ieșit să protesteze pentru copii lor, care nu mai au unde să învețe.

„Reacția Ungariei poate fi considerată exagerată. Nu este prima dată când are astfel de reacție, dar acum într-adevăr e exagerată. Dar eu văd aici două subiecte distincte: dacă discutăm numai de reacția Ungariei, o să schimbăm între noi comunicate și o să avem măsuri și contra-măsuri, dar problema rămâne tot nerezolvată. Situația de acolo, din punctul meu de vedere, nu este rezolvată. Nu se rezolvă cu răspuns la comunicatul Ungariei”, a mai spus Dragnea.

Premierul Mihai Tudose le-a cerut reprezentanților MAE să se implice în „situația deosebită” a școlilor românești din Ucraina, afirmând că România are o „ditamai problema națională cu o școală”, cea din Tîrgu Mureș, iar în Ucraina s-au închis toate școlile românești.

„Am să vă rog să vă implicați, fără declarație, asupra situației deosebite din Ucraina. Chiar e o situație deosebită. Noi avem ditamai problema națională cu o școală, iar acolo ni s-au închis toate”, i-a spus Mihai Tudose reprezentantului MAE care participă la ședința de Guvern.

La rândul său, ministrul Educației, Marian Pop, a ținut să precizeze că ministerul pe care îl conduce nu are atribuții în înființarea unităților școlare.

„Cu permisiunea dvs, după ședința de Guvern aș vrea să vă prezint câteva soluții, care sunt locale. Noi avem, în momentul de față, tratament egal pentru toate minoritățile din România. Nu avem o problemă la nivelul Ministerului Educației. Este o problemă locală. Fiind și un dosar DNA în lucru, cred că avem o soluție prin care elevii să nu sufere acolo”, a punctat Pop.

360 de elevi care învățau la Liceul Romano-Catolic din Tg-Mureș nu știu dacă luni vor începe școala. Primăria arată cu degetul spre fostul inspector școlar, ministerul dă din umeri, iar UDMR acuză o acțiune împotriva comunității maghiare.