ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Președintele PSD Liviu Dragnea a solicitat ca proiectul de lege privind grațierea să fie votat de Senat în forma venită de la Guvern. El a menționat că a convocat Comitetul Executiv al PSD pentru miercuri pentru a discuta situația creată de adoptarea amendamentelor privind grațierea corupților în Comisia juridică de la Senat, el arătând că va propune sancționarea lui Șerban Nicolae. Președintele Comisiei Juridice îi răspunde lui Dragnea: Camera e decizională pe proiectul grațierii.

 „Eu cred că Comisia juridică de la Senat a încurcat destul de mult această lege. Cred că cea mai bună variantă pentru moment este ca legea să plece din Senat așa cum a venit de la Guvern pentru că s-au schimbat de foarte multe ori acolo și eu sunt foarte nemulțumit”, a spus Dragnea.

Întrebat dacă, procedural, există această posibilitate, Dragnea a răspuns: „Cum să nu? Se poate întoarce Raportul la Comisie”.

Dragnea a spus că nu își dorește ca Legea grațierii să fie adoptată tacit de Senat, ci să fie votată în forma avansată de Guvern.

„Aș vrea să nu vină prin adoptare tacită pentru că ei tocmai au prelungit termenul. Să voteze proiectul de lege cum a venit de la Guvern”, a spus Dragnea, care a arătat că acest lucru înseamnă respingerea Raportului făcut de Comisia juridică din Senat.

Solicitarea lui Dragnea echivalează, practic, cu adoptarea, de către Comisia juridică din Senat, a unui nou Raport, cu proietul de lege în forma Guvernului, fără amendamente.

Dragnea va propune CExN al PSD sancționarea lui Șerban Nicolae

El a arătat că miercuri, la 10.30, a convocat CExN al PSD, unde se va discuta despre acest subiect.

„Pe mine m-a interesat ca acele amendamente să nu fie adoptate. Eu am înțeles, dar vreau să discutăm în mod deschis și transparent în CExN asta, că li s-a spus că e în regulă cu acele amendamente. Când au văzut poziția mea și-au dat seama că de fapt nu era o informație corectă”, a spus Dragnea.

Întrebat dacă Șerban Nicolae, președinte al Comisiei juridice din Senat, precum și ceilalți senatori PSD care au votat amendamentul privind grațierea faptelor de corupție, trebuie sancționați, Dragnea a răspuns ironic: „Nu, o să primească fiecare câte un premiu pentru că au promovat din nou PSD”.

Chestionat dacă va propune CExN sancțiuni, Dragnea a răspuns, însă, afirmativ. Liderul PSD Liviu Dragnea a reacționat la o întrebare privind faptul că senatorii PSD din Comisia juridică nu au dat curs solicitării sale de a vota împotriva amendamentul referitor la grațierea corupților, el precizând că,dacă nu mai are autoritate în PSD, se va apuca de pescuit profesionist.

Întrebat dacă va căuta juriști mai buni în PSD, alții decât Șerban Nicolae și Eugen Nicolicea, despre care a susținut că aduc deservicii partidului, Dragnea a răspuns: „Aici nu e vorba de calitatea unui jurist sau nu, aici e vorba de abordare și de caracter.

Șerban Nicolae, răspuns pentru Dragnea: Camera e decizională pe proiectul grațierii

Președintele Comisiei juridice a Senatului Șerban Nicolae a răspuns luni solicitării liderului PSD Liviu Dragnea care a cerut adoptarea legii grațierii în forma propusă de guvern, spunând că proiectul conține o serie de "vicii", care "o fac inaplicabilă".

„Nu e vorba de un răspuns pentru șeful de partid. Vă dați seama că nu comunic cu președintele partidului prin intermediul declarațiilor de presă. La Cameră, acest deziderat poate fi împlinit. Din punctul meu de vedere, se nasc o serie de vicii tehnice în legătură cu redactarea proiectului de lege a grațierii și chiar unele impedimente, care o fac inaplicabilă. Dar, mă rog, cei de la Cameră au ultimul cuvânt, sunt cameră decizională pe această chestiune. (...) Nu, n-am vorbit în ultimele zile nu și nu pe tema asta. De altfel, cu domnul președinte Dragnea pe această chestiune cred că am vorbit foarte puțin, fără o decizie anume, acum o lună sau când a fost discuția cu amendamentele deja depuse", a declarat președintele Comisiei juridice a Senatului Șerban Nicolae.

Senatorul PSD a mai spus că este posibil ca proiectul de lege să nu întrunească numărul necesar de voturi pentru o lege organică când va ajunge la votul plenului și să treacă prin adoptare tacită de prima Cameră sesizată.

„Există posibilitatea ca raportul să fie respins, pentru că s-ar putea să nu întrunească numărul necesar de voturi pentru lege organică, dar asta nu înseamnă că duce la adoptarea legii. Adoptarea legii se poate face în două moduri: fie cu vot de lege organică, separat se pune la vot proiectul în forma inițială, fie se trece termenul de adoptare tacită, care este undeva după 20 mai", a mai spus senatorul PSD.