ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Mihai Antonescu scrie un editorial interesant în Bursa de azi în care Sorin Ovidiu Vântu (omul rușilor), Bogdan Olteanu (combinator....valutar) și Liviu Mihaiu (veche trompetă media liberală) sunt puși într-o lumina nouă iar miza reală a scandalului capătă contur.

"Vântu nu avea de ce să-l plătească pe Olteanu ca să intervină la Tăriceanu pentru numirea lui Liviu Mihaiu, zis și Colivie. Mihaiu se știa prea bine cu Tăriceanu, personal, poate mai bine ca Olteanu. Mihaiu a petrecut cinci luni la conducerea rezervației. Și n-avea cum să-l ajute pe SOV să câștige cine știe ce... Povestea cu benzinăriile plutitoare și cu traficul de caviar e o prostie. Vântu habar n-are de așa ceva și nici nu cred că îl interesa subiectul. Caviarul, ca afacere mare, vine de la Marea Caspică, din America, din Rusia și din Italia. Icrele negre din Deltă sunt rare și de calitate inferioară. În plus, caviarul e friabil, trebuie procesat. Nu există condiții la noi, pentru cantități mari. Alimentarea bărcilor cu combustibil e o afacere, monopolul unuia, Lungu. Dar nu e atât de spectaculoasă această afacere, astfel încât să merite să arunci două milioane, bani negri, pe eventualitatea unor aprobări” spune Mhai Antonescu.

Acesta nu crede nici în suma de 2 milioane de euro care ar fi reprezentat șpagă (actualmente din cele două milioane a rămas doar unul), SOV nu dispunea de toți banii pe care lasă să se înțeleagă că i-ar avea. "Vântu n-a plătit 2.000.000, e absolut exclus. Basmele din rechizitoriu, cu plata efectuată dintr-un off shore într-o bancă bulgărească, retragerea cash în trei zile consecutive, aducerea sacoșei și înmânarea ei în sediul unui partid politic, nu există așa ceva...(SOV n-a fost niciodată un om cu influență în politica românească. Niciun magnat, niciun mogul, niciun om de afaceri n-a avut vreodată putere reală. Frații Păunescu, Patriciu, Becali, Ioan Niculae, Voiculescu, Vântu - toți au fost folosiți, cel mult ca intermediari, ca executanți. Ca mituitori mărunți. Elemente obscure s-au folosit de numele lor, de imaginea lor umflată cu pompa, de aerele lor de brotaci aspiranți la condiția bovină. România a fost, este și va fi condusă de doi-trei oameni politici, de niște consilieri (alții decât cei celebri), de o mână de agenți, de câțiva lobiști corporatiști străini, de ambasadori. Nu de afaceriști, nu de baroni, nu de B'nai Brith, nici de către masonerie, nici măcar de Bilderberg.)”

Și atunci care ar fi miza poveștii? Una inedită, speculațiile pe curs cu informații confidențiale plecate din BNR crede Antonescu. "Olteanu a recunoscut prea ușor o asemenea fantasmagorie (traficul lui de influență, chiar dacă nu a confirmat suma), nu s-a dezvinovățit, nu s-a apărat, nu s-a arătat perplex și indignat. Și-a anunțat senin demisia proximă. E clar că a existat o înțelegere cu organul de anchetă. Cât de grave or fi faptele de care Olteanu e absolvit, la schimb? O fi divulgat cursul stabilit de bancă, în avans, unui investitor penal, care a speculat eforturile de control ale BNR, a sabotat interesul public? A fost asta o practică îndelungată? Câte miliarde de euro, bani publici, ne-a costat ingineria asta? Dacă faptele devin publice, ancheta va dezvălui ditamai partea submersă a icebergului și ceea ce va urma nu poate fi numit "seism", "cataclism", "scandal" - presa va trebui să inventeze un nou nume pentru așa ceva...”.