ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Duminică 7 iulie, de la ora 17:00, Asociația Calea Neamului organizează un miting de protest în fața Guvernului, după decizia executivului de modificare a Codului Administrativ pentru a permite folosirea limbilor minorităților naționale și-n localitățile unde nu se întrunește procentul de 20% din populație prevăzut de lege.

Președintele Asociației, dr. Mihai Târnoveanu, afirmă că prin acestă modificare legislativă se oficializează de facto, a doua limbă oficială în stat, dat fiind că UDMR este principalul beneficiar al noului Cod Administrativ.

„Cerem Guvernului ANULAREA Codului Administrativ făcut la comanda UDMR prin care se pulverizează noțiunea de Stat Național, limba maghiară devenind a doua limbă oficială pe teritoriul României. Se extinde OBLIGATIVITATEA folosirii ei de la nivel local (primării, consilii locale) la NIVEL CENTRAL, ministere, prefecturi si deconcentrate. Pe de altă parte, se elimină pragul de 20% pentru utilizarea limbilor minorităților la nivel local, astfel încât limba maghiară, (dar si celelalte limbi ale minorităților) va putea fi folosită in urma negocierilor politice locale în oricare localitate din țară. România se transformă în urma acestui sinistru ”experiment” în Turnul Babel. Întreg Ardealul este pur si simplu NIMICIT, iar în părtile în care minoritatea romă este organizată, se va putea folosi limba acestei minorități în administratia locală. Acolo unde se decide acest lucru, va fi obligatoriu să se angajeze personal care cunoaște această limbă”, a scris el pe facebook.

 

Reamintim că zilele trecute, Forumul Românilor din Harghita și Covasna a protestat împotriva intenției Guvernului de a adopta modificările cerute de UDMR.

FCRCHM spune că intenția UDMR este de a ajunge ca limba maghiară să fie obligatorie în zonele în care locuiesc etnici unguri.

„Conducerea FCRCHM reamintește faptul că prevederile pe care UDMR și le dorește a fi introduse în Codul administrativ sunt extrem de toxice pentru statul național unitar român și pentru climatul interetnic din România, motiv pentru care aceste prevederi au și fost declarate anul trecut de către Curtea Constituțională ca fiind neconstituționale.
 
Reiterăm faptul că prevederile pe care UDMR le dorește reintroduse în Codul administrativ, și care au fost declarate neconstituționale în toamna anului 2018, impun obligativitatea folosirii limbilor materne ale minorităților naționale nu doar autorităților administrației publice locale și serviciilor publice deconcentrate, enumerate limitativ de Legea fundamentală, ci și instituțiilor publice aflate în subordine, organismelor prestatoare de servicii publice și de utilitate publică de interes local sau județean, precum și prefecturilor, ceea ce contravine art. 120 alin. (2) din Constituție. În acest fel, se nesocotește obligația constituțională a existenței unei ponderi semnificative ca premisă a folosirii limbii materne a persoanelor aparținând unei minorități naționale în relația cu autoritățile publice, pragul de 20% devenind opțional, iar nesocotirea lui este lăsată la arbitrariul organelor deliberative sau chiar a unei singure persoane în cadrul instituțiilor sau autorităților cu conducere unipersonală.
 
De asemenea, UDMR urmărește introducerea formularelor bilingve în administrație, fapt ce determină deteriorarea statutului de limbă oficială al limbii române. Se dorește introducerea caracterului obligatoriu al limbii maghiare în instituțiile prefectului și serviciile publice deconcentrate ale ministerelor”, au afirmat cei de la FCRCHM.

Reamintim că pe 29 iulie anul trecut, a existat un protest asemănător împotriva Codului Administrativ, în urma căruia actul a fost contestat la CCR, Curtea judecând că o prevedere precum cea introdusă acum de Guvernul Dăncilă este neconstituțională.