ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Declarațiile președintelui României, Klaus Iohannis, pe tema migrației au trecut neobservate la București, notează jurnalistul Horațiu Pepine în DW.

Unul dintre motivele acestei ignorări este și limbajul „perfect echivoc, cultivat de regulă în ambianța politică de la Bruxelles, ceea ce spune nu interesează pe nimeni”.

Cu toate acestea, jurnalistul Horațiu Pepine a analizat atent ultima declarație lui Iohannis și, în contextul mai larg al discuțiilor despre migrație, a notat o „o importantă schimbare de atitudine, căci din 2015 încoace oficialii de la București au trecut din tabăra anti-migrație în cea pro-migrație”.

„Nu explicit. Totul a fost strecurat cu discreție prin tăceri tactice, urmate de declarații ambigue. Și au fost multe, dar suficient de bine împletite (”una pe față, una pe dos”), încât să nu atragă atenția. Ultima dintre aceste declarații tinde însă să rupă echilibrul și să devină o veritabilă profesiune pro-migraționistă.

Căci iată ce a spus marți președintele Iohannis (care se opusese inițial repartizării automate a solicitanților de azil):”În fine, am discutat tema migrației și am ajuns împreună la concluzia că trebuie să găsim soluții bune pentru a putea rezolva problema migrației, în sensul de a o face mult mai ordonată. Aici trebuie negociate soluții care sunt bune, sunt general acceptabile, sunt fezabile și sunt sustenabile”.

Declarația a urmat întâlnirii avute la Palatul Cotroceni cu premierul Irlandei, Leo Varadkar. Or, a rezolva problema migrației prin a o face mai ”ordonată” este deja o certă poziție de simpatie față fenomenul migraționist. Lucrurile se judecă în context. Atunci când un grup consistent de țări europene (Italia, Austria, Ungaria, Cehia, Slovacia, Polonia) au ieșit demult din condiția unui refuz echivoc, solicitând explicit stoparea fluxului migrator, a vorbi despre ”ordonarea” lui înseamnă să te plasezi la polul celălalt. Este adevărat că președintele Iohannis a reluat în declarația sa și micile precauții de rigoare, vorbind de ”combaterea migrației ilegale”, dar în esență el pare să fi făcut deja pasul în tabăra cealaltă. Măcar pentru faptul că, riguros vorbind, migrația este în proporție covârșitoare ilegală, chiar și atunci când migranții sosesc în Europa la bordul unei nave umanitare”, scrie Pepine.

Acesta mai remarcă faptul că în trecut, președintele punea accent pe „consolidera frotierelor externe ale uniunii”, iar acum vorbește despre „organizarea migrației”.

„Subiectul se află în chiar miezul dezbaterii europene de astăzi și de aceea este nefiresc ca cele mai înalte oficialități în stat să gliseze fin de la o poziție la alta fără să aibă loc o dezbatere în societate și mai ales fără niciun avertisment public. Președintele, mai ales el, ca participant la reuniunile Consiliului, este dator să explice în toate detaliile și în toate consecințele uneori nevăzute pozițiile pe care le adoptă în numele țării sale. Astăzi, nu doar Europa, dar și Germania sunt mai scindate ca niciodată cu privire la acest subiect și este prin urmare incorect ca președintele și oricine altcineva să prezume că are de pe acum un mandat din partea societății orice ar face”, conchide Pepine.
 
Reamintim că în aprilie, președintele Iohannis a promovat un mesaj explicit în linie cu ceea ce promovează și activiștii homosexualității în România.