ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Proiectul Ordonanței de Urgență privind interceptările prevede ca Centrul Național de Interceptare a Comunicațiilor, structură în cadrul SRI, să fie desemnat cu rolul de a obține, prelucra și stoca informații în domeniul securității la cererea organelor de urmărire penală, anunță Mediafax.

Acesta mai precizează că la cererea organelor de urmărire penală, Centrul Național de Interceptare a Comunicațiilor este desemnat cu rolul de a obține, prelucra și stoca informații în domeniul securității naționale.
Totodată, la cererea organelor de urmărire penală, Centrul asigură accesul nemijlocit și distinct al acestora la sistemele tehnice în scopul executării supravegherii tehnice prevăzut de Codul de Procedură Penală.

"Condițiile concrete de acces la sistemele tehnice al organelor judiciare se stabilesc prin protocoale de cooperare”, se mai arată în proiect.

 Ordonanța prevede și că Ministerul Public este autorizat să obțină și să folosească mijloace adecvate pentru obținerea verificarea, prelucrarea, stocarea și descoperirea informațiilor privitoare la infracțiunile date în competența parchetelor.

Noile prevederi stabilesc "delimitarea de o manieră neechivocă, după natura obiectului activității de supraveghere tehnică dispus în baza unui mandat de siguranță națională ca activitate proprie a SRI, de operațiunile tehnice realizate de organele de urmărire penală în baza unui mandat de supraveghere tehnică dispus de instanțele de judecată conform dispozițiilor Codului de Procedură Penală”.