ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În perioada războiului rece, în Statele Unite, cetățenii americani Julius (nume de cod ANTENNA, mai târziu LIBERAL) și Ethel Rosenberg, au fost acuzați de spionaj și trădare, fiind găsiți vinovați și condamnați la pedeapsa cu moartea, pentru vânzarea secretelor primei bombe atomice către sovietici, ne amintește CerșiPământRomânesc.

Ancheta a stabilit că au oferit informații referitoare la Apărarea și securitatea națională a SUA. Cazul lor a declanșat un scandal de proporții . Ei au fost executați pe scaunul electric la 19 iunie 1953 în celebra închisoare Sing-Sing din statul New York. Cei doi soți au fost condamnați pentru conspirație la spionaj, după cum scrie și Evenimentul Istoric:

Julius Rosenberg a fost dat afară din armată în 1945 pentru că a mințit în legătură cu apartenența sa la Partidul Comunist. Gold a fost arestat la 23 mai 1950, în legătură cu cazul spionului britanic Klaus Fuchs, care fusese arestat pentru că dăduse Uniunii Sovietice secrete nucleare americane și britanice.

Arestările lui Greenglass și Julius Rosenberg au urmat rapid, în iunie și iulie, iar Ethel a fost arestată în august. Un alt conspirator, Morton Sobell, coleg de facultate cu Julius Rosenberg, a fugit în Mexic, dar a fost extrădat.

Julius Rosenberg s-a născut la 12 mai 1918, la New York, într-o familie de imigranți evrei din Imperiul Rus, amintește Wikipedia, iar Ethel Rosenberg, născută Ethel Greenglass într-o familie de evrei din Manhattan. Când s-a căsătorit cu Julius Rosenberg în 1939, anul în care acesta a obținut o diplomă în inginerie electrică, cei doi erau deja membri activi ai Partidului Comunist al Statelor Unite ale Americii. În anul următor, Julius a obținut un loc de muncă ca inginer civil în cadrul Corpului de Transmisiuni al armatei americane.

Recrutat de serviciile de informații sovietice în anul 1942, potrivit mărturiilor fostului ofițer NKVD Alexander Feklisov, Julius avea misiunea de a transmite rezultatele cercetărilor întreprinse de armata americană pentru dezvoltarea mai multor sisteme de armament.

La acel moment, Uniunea Sovietică dispunea de o vastă rețea de spioni pe teritoriul Statelor Unite, primind informații valoroase de la oameni de știință din cadrul MIT, Columbia University, dar și din alte centre de cercetare în domeniul energiei atomice.

Mai târziu, fratele lui Ethel, sergentul David Greenglass (recrutat de către Julius), care a fost repartizat ca mecanic la Proiectul Manhattan pentru construirea bombei atomice, le-a furnizat soților Rosenberg date despre armele nucleare.

Soții Rosenberg au predat aceste informații lui Harry Gold, un curier de origine elvețiană al rețelei de spionaj, care le-a transmis apoi lui Anatoli A. Yakovlev, viceconsulul Uniunii Sovietice la New York.

Citiți și 8 decembrie și 11 decembrie, zile de doliu: 102 ani de la primul atentat terorist din România, care l-a țintit pe Octavian Goga, urmat de înmormântarea victimelor. Trei bolșevici evrei au aruncat în aer prezidiul Senatului, ucigând trei demnitari