ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Conform rezultatelor finale ale primului tur al alegerilor prezidențiale, președintele în funcție a obținut 2 873 447 de voturi din partea alegătorilor români,  adică aproximativ 36,65% dintre sufragii.

La referendumul pentru definirea căsătoriei sau pentru familie, așa cum a mai fost numit, la vot au participat 3 857 308 de persoane, iar în favoarea definirii căsătoriei drept uniunea dintre un bărbat și o femeie au votat  3 531 732 de români.

Aceste cifre contrazic afirmațiile Președintelui, care spunea în noiembrie 2016 că tema propusă pentru Referendum „nu a penetrat în opinia publică”. „Deși a fost o temă ridicată cu aproximativ trei milioane de semnături și are susținători importanți, nu cred că este o temă care a penetrat societatea românească. Cum nici reacțiile unor politicieni nu au reușit să miște electoratul semnificativ”, afirma el.

Reamintim că Președintele României, Klaus Iohannis, s-a manifestat constant împotriva organizării acestui Referendum, numind acest demers „calea fanatismului religios”. De asemenea, în plan legislativ, Klaus Iohannis a blocat organizarea Referendumului în martie 2018, când a refuzat să promulge noua formă a Legii nr.3/2000, cea care reglementa modul de organizarea al unui Referendum. 

În aprilie 2018 , partidul prezidențial, PNL, s-a alăturat demersului USR de a contesta la Curtea Constituțională aceeași Lege a Referendumului. În martie același an, președintele declara că „nu este nicio grabă” cu organizarea acestui referendum, într-un moment în care trecuseră mai mult de doi ani de la depunerea și validarea celor 3 milioane de semnături.


Într-un final președintele s-a prezentat la urne la Referendumul pentru Familie, dar a făcut-o discret, la finalul perioadei de votare și fără soția sa.
 
Mediatizarea prezenței sale încă de la primele ore de votare ar fi spulberat propaganda neagră lansată chiar de mulți dintre susținătorii săi, conform cărora acel demers ar fi avut ca finalitate „scăparea lui Dragnea”.