ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


După ce ministrul austriac de Externe, Sebastian Kurz, s-a declarat nemulţumit de faptul că statul austriac plăteşte o alocaţie de 160 de euro pentru copilul unui român care lucrează în Austria, deşi în România această indemnizaţie este mult mai mică, europarlamentarul Daniel Buda, co-președinte al PNL Cluj-Napoca, îi acuză pe austrieci de discriminare: 

 "Îi solicit președintelui Comisiei Europene, domnului Jean-Claude Juncker, să intervină de îndată în vederea clarificării poziției Comisiei ca garant al respectării legislație europene în materie de prestații sociale! Cataloghez declarația ministrului de Externe al Austriei, Sebastian Kurz, potrivit căruia Austria nu ar trebui să acorde alocații copiilor români la nivelul la care acestea sunt acordate austriecilor, ci la nivelul celor din România, drept o afirmație discriminatoare față de întreg poporul român, dar în special față de românii care trăiesc și muncesc legal în Austria.
 
Este inadmisibil ca astfel de măsuri discriminatorii să fie luate într-o țară europeană față de cetățeni europeni. Însăși discutarea unei astfel de ipoteze pune în pericol esența Uniunii Europene, fiind afectate principiile fundamentale de funcționare ale acesteia. Alocațiile pentru copii nu constituie un drept, ci o obligație a statului unde părinții trăiesc și lucrează mod legal.
 
Consider că românii «nu au dreptul» doar să le spele neputincioșii și să presteze doar muncile de jos pentru care ei sunt prea buni să le facă, ci dimpotrivă, cred că obligația statului, indiferent că este austriac sau oricare altul, este să îi respecte și să le acorde drepturile care li se cuvin. Comisia Europeană trebuie să ofere o reacție oficială imediată cu privire la această inițiativă care în mod evident contravine principiilor Uniunii Europene privind accesul nediscriminatoriu la serviciile sociale.
 
Nu dorim ca în lipsa unei reacții ferme, acest conflict să escaladeze, iar relațiile bilaterale dintre România și Austria să se altereze, într-un moment în care și așa stabilitatea din regiune este greu încercată!”, a declarat Daniel Buda, potrivit reportervirtual.ro.