ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Europarlamentarul PNTCD Cristian Terhes a dat în judecată Parlamentul, pe Klaus Iohannis, Ludovic Orban și pe Marcel Vela, pentru „încălcarea dreptului la libertate individuală cu ocazia stării de urgență”.

Într-o postare de pe Facebook, europarlamentarul susține că interdicția părăsirii locuinței sau a gospodăriei este o limitare similară arestului la domiciliu.

„Pentru comparație, interdicția impusă unei persoane de a părăsi zonă internațională a unui aeroport (o zonă foarte extinsă, ce poate include restaurante, magazine, hoteluri) a fost considerată în jurisprudență europeană o privare de libertate. Condamnații care execută pedeapsă în regim deschis pot circulă liber în interiorul penitenciarului, într-un spațiu cu mult mai mare decât o locuința, dar sunt în stare de privare de libertate. Condamnații care execută pedeapsă în regim deschis pot desfășura activitate de muncă în afară penitenciarului și fără pază, părăsind zilnic penitenciarul la o anumită oră și fiind obligați să se întoarcă la o anumită oră, dar situația lor juridică este tot de privare de libertate, întrucât faptul de a nu se întoarce constituie evadare”, scrie Cristian Terhes, pe Facebook.

Europarlamentarul susține că o ordonanță militară nu poate decide detenția administratică în locuință a tuturor persoanelor aflate pe teritoriul României.

Acțiunea în instanță a fost înregistrată pe 8 mai.

Chris Terheș și-a anunțat recent trecerea de la grupul socialiștilor la cel al Grupul ECR (Grupul Conservatorilor si Reformiștilor Europeni). Mai precis, acesta a demisionat din PSD, pe listele căruia a candidat și a revenit în PNȚCD.

Din Grupul ECR face parte Partidul Lege și Justiție din Polonia.