ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Europenii din Est și din Centrul continentului sunt mai puțin favorabili decât cei din Vest mariajelor între persoane de același sex sau avorturilor, potrivit unui studiu dat publicității luni, citat de AFP, scrie Agerpres.

Studiul a fost efectuat, în perioada 2015-2017, de către institutul independent american Pew Research Center, în 34 de țări, pe un eșantion total de 56.000 de persoane cu vârste de 18 ani și peste.

Potrivit acestui studiu, în aproape toate țările din Europa Centrală și de Est, majoritatea este împotriva căsătoriei legale între persoane de același sex (96% în Armenia, 79% în Bulgaria și 47% în Slovacia), spre deosebire de Europa de Vest, unde favorabili acesteia sunt 88% în Suedia, 73% în Franța, 59% în Portugalia.

Între altele, în Europa de Vest, inclusiv în cele mai catolice țări precum Irlanda, Italia și Portugalia, "șase din zece adulți declară că avortul ar trebui să fie legal în toate cazurile sau aproape” în toate cazurile.

În Est, pozițiile față de avort sunt mai contrastante: larg favorabile în Republica Cehă, în Estonia sau în Bulgaria, dar nefavorabile în Polonia, Rusia și Ucraina.

O altă diferență subliniată în studiu este că  „a fi creștin (catolic sau ortodox) este o componentă importantă” a identității naționale în fostul bloc din Est, cu excepția Republicii Cehe, dar nu și în Europa de Vest.

Totodată, în aproape toată Europa occidentală, mai mult de jumătate dintre cetățeni au spus că ar accepta ca musulmani să devină membri ai familiei lor (53% în Marea Britanie, 66% în Franța, 88% în Olanda).

În schimb, în Europa Centrală și de Est "mai puțin de jumătate dintre adulții” chestionați au răspuns că ar fi dispuși să-i accepte (12% în Republica Cehă, 29% în România, 43% în Serbia).

'Un decalaj similar apare între Europa de Est/Centrală și Europa de Vest în ceea ce privește acceptarea evreilor în familia lor', indică Pew Research Center, care a precizat că religiile catolică, protestantă sau ortodoxă sunt majoritare în cele mai multe dintre cele 34 state incluse în respectivul studiu.

În afară de Bosnia, Rusia și Bulgaria, unde populațiile de confesiune musulmană sunt importante, în majoritatea celorlalte țări, 'musulmanii și evreii reprezintă o mică parte a populației, în general insuficient reprezentată în sondaje', potrivit institutului menționat.

Studiul Pew Research Center a fost realizat pe un eșantion reprezentativ de 1.400 de persoane în fiecare țară, prin telefon sau față în față, cu o marjă de eroare variind de la 2,7 la 3,4 puncte, în funcție de țară.