ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Zeci de localnici din comună Mihail Kogălniceanu au protestat, sâmbătă, față de prețul stabilit de Ministerul Apărării pentru terenurile care trebuie expropriate în vederea demarării amplului proiect de extindere a bazei americane din localitate, pentru care Statul roman urmează să investească 12.173.337 mii de lei în următorii 20 de ani.

Potrivit ȘtiriTvr.ro, proprietarii sunt nemulțumiți de nivelul stabilit de Ministerul Apărării pentru despăgubiri, despre care ei spun că este mult sub prețul pieței. Este vorba despre proprietarii din comună ce urmează să fie expropriați, în vederea extinderii bazei militare americane de la Mihail Kogălniceanu.


Hotărârea nr.23 din 16 ianuarie 2020 stabilește că „sumele individuale estimate de expropriator aferente despăgubirilor pentru imobilele proprietate privată aflate pe coridorul de expropriere situat pe amplasamentul lucrării de utilitate publică de interes național „Infrastructura Bazei 57 Aeriană din cazarma 888 Mihail Kogălniceanu" sunt în cuantum de 110.019.998,41 lei și sunt alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Apărării Naționale”.

Terenurile care vor fi expropriate au o suprafață totală de 23.971.001 metri pătrați, fiind vorba, în special, despre teren arabil, dar și de pășuni, livezi sau drumuri.

Guvernul României a stabilit anul trecut (Hotărâre nr. 781 din 4 noiembrie 2019) planul de investiții pentru extinderea și modernizarea bazei militare de la Mihail Kogălniceanu în următorii 20 de ani. Finanțarea proiectului „Infrastructura Bazei 57 Aeriană din cazarma 888 Mihail Kogălniceanu" se va face de la bugetul de stat, prin bugetului Ministerului Apărării.
 

Proiectul presupune investiții majore în infrastructura bazei militare, dar și construirea unui „mini-orășel” în interiorul acesteia, cu creșă, grădiniță, școală, locuri de joacă, centru comercial, hotel și terenuri de sport.