ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Facebook a anunțat miercuri că a dezactivat 4 pagini, 26 de conturi personale (reale sau false) și un grup public, suspectate că acționau pentru răspândirea de informații favorabile partidului aflat la guvernare în România (PSD).

Potrivit Facebook, conturile șterse ar fi conținut informații false și ar fi distribuit știri preluate de pe anumite adrese web pretinse a fi site-uri de presă. Informațiile părtinitoare generate astfel erau apoi re-distribuite de pagini de Facebook apropiate de PSD.

„Cele patru pagini Facebook șterse și grupul eliminat au servit pentru a răspândi articole extrem de pozitive cu privire la PSD, politicile sale și politicienii săi, denigrând politicienii din alte partide”, precizează Faceook, citat de Realitatea. Conform platformei de social media, ar fi existat un anumit grad de coordonare între site-urile „de știri”, grupul de Facebook și paginile de Facebook folosite pentru difuzare.

Trei dintre paginile de socializare dezactivate au fost create anul trecut în perioada apropiată Crăciunului: Momentul Zero (creată pe 20 decembrie 2018), Pe Rele.ro (creată tot pe 20 decembrie 2018) și De Stânga (creată pe 26 decembrie 2018). A patra pagină data din toamna anului trecut: ANTI FAKE News (creată pe 11 septembrie 2018). 

Conform regulilor comunității, Facebook poate dezactiva (temporar sau definitiv) un cont sau o pagină dacă : are un nume fals, efectuează plăți electronice folosind alt nume, are data nașterii falsă, este duplicatul unui alt cont, publică fotografii sau mesaje ofensatoare, postează un număr suspect de mare de mesaje într-un timp scurt, folosește materiale protejate de drepturi de autor sau are alte manifestări prevăzute de Regulamentul Facebook