ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Comuniștii foloseau, în special în primii ani de după cel de-al doilea război mondial, termenul de fascism pentru a se răfui cu adversarii lor indiferent de coloratura politică. Este uimitor cum la aproape 30 de ani de la căderea Cortinei de Fier un astfel de termen continuă să fie utilizat nu doar de grupările de stânga, ci și de unele partide de dreapta din Parlamentul European  atunci când vine vorba de mișcările naționaliste din statele membre UE.

Recrudescența unor astfel de grupări catalogate ca fiind extremiste, așa cum este cazul Mișcării 5 Stele care la recentele alegeri și-a asigurat o prezență importantă în Parlamentul italian și poate chiar în viitorul guvern, este privită ca o tentativă de instaurare a unor regimuri de tip fascist. Însă se omite cu bună știință faptul că numărul tot mai mare de procente obținut în alegeri de partidele naționaliste are la bază dezastroasa politică imigraționistă promovată la nivelul conducerii UE care a făcut ca în numai doi ani în țările occidentale să intre aproape trei milioane de refugiați din țările arabe. Mai tragic este că, potrivit statisticilor, în Italia și Germania peste 50% dintre infracțiuni au fost comise de emigranții din Orientul Mijlociu și din Nordul Africii iar numărul lor este în continuă creștere.

S-a spus că respectivele statistici nu sunt decât rodul propagandei rusești, că partidele naționaliste care luptă pentru stoparea emigrației s-ar află în legătură cu Vladimir Putin, ceea ce în opinia mea nu e decât o speculație. E adevărat că actuala conducere de la Kremlin în campania îndreptată împotriva UE poate specula starea de tensiune și incertitudinile generate de disputele generate de criza refugiaților, însă e greu de crezut că liderul rus le-ar fi "ordonat” fugarilor din Siria, Irak și din alte zone de conflict să "invadeze” Europa Occidentală. După cum la fel de greu de crezut este că partidele naționaliste își doresc să reinstaureze fascismul într-o parte a Europei care a cunoscut din plin ororile acestei forme de totalitarism.