Filosoful Mihai Șora consideră că a fi patriot înseamnă a-ți iubi...continentul. Șora a făcut aceste afirmații la un eveniment desfășurat joi la Muzeul Național Cotroceni. Acesta a mai afirmat că în primii ani de după Unire patriotismul însemna să iubești țara din care faci parte.

 „Patriotismul nu se oprește aici. Nu suntem doar români, suntem europeni și suntem ființe omenești. În momentul de față, a fi patriot înseamnă a iubi continentul din care faci parte și care trebuie să-și păstreze eminența lui culturală", a afirmat Șora.

 

PATRIÓT, -Ă, patrioți, -te, s. m. și f. 1. Persoană care își iubește patria (1) și luptă pentru apărarea și prosperitatea ei. 2. (Înv.) Persoană originară din aceeași patrie sau regiune cu altcineva; compatriot. [Pr.: -tri-ot] – Din ngr. patriótis, fr. patriote, germ. Patriot. (DEX, 2009)

Întrebat cum vede viitorul României, el a răspuns că vede țara noastră ca parte a unui organism politic european, în care va exista o limbă unitară.


„Văd România ca o nuanță culturală în interiorul unui organism politic european, deci, pe plan politic europeană 100%, cu diferențierile regionale de mentalitate de nivel de subtilitate. (...) Peste 100 de ani văd foarte bine pe plan economic, politic existența unei limbi unitare europene inevitabile, chiar dacă minimală în raport cu posibilitățile și subtilitățile potențiale ale unei limbi adevărate. Astea sunt speculații, să trăim 100 de ani și vom vedea", a mai spus Șora.
 
Muzeul Național Cotroceni a organizat joi, în Salonul Cerchez, cea de-a treia întâlnire din cadrul proiectului „Conversații la muzeu", intitulată „Exerciții de imaginație: România, încă o sută de ani"
 
În timpul celui mai crunt deceniu al ocupației sovietice a României, Mihai Șora a lucrat ca referent de specialitate în cadrul Ministerului de Externe condus de Ana Pauker (1948 - 1951). Apoi a fost șef de secție  Editura pentru limbi străine (între 1951 și 1954) și redactor-șef la Editura de Stat pentru Literatură și Artă (1954 - 1969). 

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews