ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Cotidianul britanic The Financial Times laudă progresele „admirabile" pe care le-a făcut România în ultimul sfert de secol, inclusiv în lupta anticorupție, avertizând însă că țara trebuie să evite o asociere cu „băieții răi" ai Europei și că elite politice „contaminate" care au apărut după Revoluția din 1989 „nu mai corespund cu aspirațiile generațiilor de români născuți" în acea perioadă.

„Garda veche rezistă în fața șanselor unei țări cu o creștere rapidă de participare deplină la dezvoltarea UE", se scrie în deschiderea articolului, aratându-se că interesul național fundamental al României „este să nu fie retrogradată într-un colț mort al Europei din punct de vedere diplomatic și economic, așa cum s-a întâmplat atât de des în istoria sa, și unde riscă să fie manipulată de marile puteri, inclusiv Rusia".

Potrivit analiștilor FT, Romania trebuie să respecte standardele democratice interne și domnia legii astfel încât să nu fie asociată cu „băieții răi" din fosta jumătate comunistă a Europei și să-și piardă influența în UE. De asemenea, țara noastră trebuie să continue să își întărească finanțele publice, competitivitatea în mediul de afaceri și alte zone de performanță economică până va reuși să adere la moneda unică.

Un alt aspect abordat în cotidianul britanic este posibilitatea ca generația născută după căderea comunismului  să aibă șansa de a-și asuma responsabilitatea accederii la putere în detrimentul elitei politice contaminate, pentru ca România să aibă un rol deplin și constructiv în viitorul Europei.

Lăudând progresele în lupta împotriva corupției FT semnalează și „tentativele unor politicieni influenți" de a neutraliza acțiunile DNA, exprimăndu-și îngrijorarea cu privire la anunțata reformă a sistemului judiciar.