ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Rezultatele alegerilor parlamentare din România au produs ecouri și în presa internațională. Jurnaliștii de la Financial Times scriu despre victoria categorică a PSD la scrutinul de duminică, însă precizează numele viitorului premier rămâne încă un mister.

Menționând că social-democrații au câștigat alegerile după ce le-au promis alegătorilor va pompa miliarde de euro în creșteri salariale și tăieri de taxe, Financial Times atrage atenția asupra faptului că alegerea viitorului șef al guvernului ar putea da naștere unei confruntări între președintele Klaus Iohannis și liderul PSD, Liviu Dragnea.

Jurnaliștii britanici precizează că printre numele vehiculate pentru postul de prim-ministru se află cel a actualului vicepremier Vasile Dîncu, „membru proreformist al PSD”. Asta în condițiile în care președintele Klaus Iohannis a exclus numirea unui premier care ar face obiectul unei anchete pentru corupție, cum sunt cazurile lui Victor Ponta și Liviu Dragnea.

FT mai notează că că rezultatele parțiale ale alegerilor indică o revenire specaculoasă a PSD, la doar un an după ce Victor Ponta a demisionat din funcția de premier, urmărit de acuzații de spălare de bani, fals în înscrisuri și evaziune fiscală, acuzații pe care le neagă.

De asemenea, rezultatele alegerilor de duminică arată că a scăzut valul de mânie populară stârnită de corupția larg răspândită, lăsând loc dorinței de a avea venituri mai mari, într-o țară în care salariul mediu este printre cele mai mici din UE.

Jurnaliștii britanici remarcă și participarea scăzută la vot a românilor, care pare că i-ar fi avantajat pe social-democrați