ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


 ACTUALIZARE 18:10 Klaus Iohannis a susținut de la ora 18.00 o declarație de presă în care a precizat că a semnat decretele conform cărora generalul Florian Coldea va fi trecut în rezervă.

„Am semnat cele două decrete care îl privesc pe generalul Coldea de la SRI: eliberarea din funcție și trecerea în rezervă. În aceste zile s-a discutat mult despre serviciile secrete. Ele sunt foarte importante pentru securitatea națională. Ele își fac treaba. Aceste discuții la prima vedere, poate ar părea contraproductive, dar eu cred că în aceste zile s-a discutat despre serviciile secrete, despre locul și rolul lor în structurile statului, despre controlul parlamentar, despre rolulul comisiilor parlamentare.

Pentru ca serviciile secrete să-și facă treaba bine și pentru ca politicienii să-și facă treaba bine este important să trasăm două linii roșii. Una este despre modul în care se raportează serviciile la politică. Dacă e bine ca serviciile să se amestece în poliitică. Părerea mea este că nu e bine ca ele să se amestece în politică. Cea de-a doua linie este legat de cât se pot amesteca politicienii în treaba serviciilor secrete. Nici asta nu e bine. Dacă vrem servicii secrete care-și fac treaba bine și politicieni mulțumiți de modul în care își fac treaba serviciile, este nevoie de un control parlamentar puternic. Nu este bine ca politica unui partid să definească modul în care se face controlul serviciilor.  E nevoie de negocieri Putere-Opoziție.

Noul Parlament are multă treabă în domeniul securității naționale. Împreună cu consilierii mei am numărat încă o dată și am constatat că este nevoie de modernizarea sau îmbunătățirea a cel puțin 12 legi din domeniul securității naționale, din care jumătate se referă la muncă Serviciilor. Avem o nouă majoritate în Parlament. Această nouă majoritate are un rol foarte important, rolul hotărâtor în care se abordează aceste teme. Această majoritate cred că va trebui să dovedească în această speță, a securității naționale și-n cealaltă a amnistiei și grațierii dacă este matură sau dacă mai are de lucru. Măsura noii majorități va fi modalitatea în care abordează aceste două teme: în special o posibilă abordare legislativă de tipul amnistiei și grațierii.

Deocamdată, noua majoritate nu a făcut mai nimic: și-au numit câțiva șefi de comisii și câteva măsuri populiste. Vom avea o majoritate care va dori să albească dosarele celor incriminați? Sau vom o avea o majoritate matură care înțelege că România este numai una și care va veni alături de președinte pentru ca împreună să garanteze securitatea națională, statul de drept și care va dovedi că România este sigură. Eu îmi doresc a doua variantă. O majoritate matură. O aștept", a spus Klaus Iohannis.
 
 ACTUALIZARE 13:45  Directorul SRI a solicitat Președintelui României trecerea în rezervă a lui Florian Coldea. Atribuțiile funcției de Prim-adjunct al Directorului au fost preluate de Eduard Hellvig, Directorul SRI, potrivit unui comunicat al instituției.
 
Serviciul Român de Informații anunță că „în urma verificărilor efectuate de comisia constituită potrivit cadrului normativ intern, a fost întocmit un raport care clarifică toate aspectele vehiculate în spațiul public privind activitatea domnului general-locotenent Florian Coldea, dar și alte aspecte care țin de activitățile unor cadre ale Serviciului care au fost vehiculate public.

Menționăm că s-a desfășurat o investigație complexă, minuțioasă, cu privire la toate afirmațiile din mass-media din ultima perioadă, fiind analizate aspectele vizate. Persoanele verificate au oferit tot sprijinul, au prezentat documentele necesare și au răspuns complet tuturor întrebărilor. În concluzia raportului, prezentat într-o ședință a Biroului Executiv al SRI, comisia specială a precizat că din activitatea domnului Coldea, supusă verificării, nu au rezultat elemente care să se constituie în încălcări ale legii sau normelor interne în vigoare. După prezentarea raportului, Biroul Executiv a decis repunerea în funcție a domnului general-locotenent Florian Coldea.

În cadrul aceleiași ședințe, Prim-adjunctul Directorului a solicitat Directorului SRI, domnul Eduard Hellvig, eliberarea din funcție și punerea la dispoziția și nevoile instituției, după aproape 12 ani de când exercită această funcție. Prim-adjunctul Directorului a prezentat motive ce țin de demnitatea și onoarea militară și de riscul afectării grave a activității instituției. În acest sens, Directorul SRI a solicitat Președintelui României trecerea în rezervă a domnului general-locotenent Florian Coldea. Atribuțiile funcției de Prim-adjunct al Directorului au fost preluate de domnul Eduard Hellvig, Directorul SRI.

SRI își reafirmă determinarea de a îndeplini asumat misiunile sale, în parteneriat cu toate instituțiile naționale și internaționale cu care colaborează pentru apărarea intereselor de securitate națională și protejarea cetățenilor români, la standarde euro-atlantice de profesionalism. SRI rămâne ferm în ceea ce privește transparentizarea instituțională și respectarea procedurilor de evaluare și control intern”, se arată în comunicatul de presă al SRI.
 
ACTUALIZARE 13:35 Președintele Iohannis a primit cererea privind trecerea în rezervă a lui Florian Coldea. Președintele Klaus Iohannis a primit marți cererea privind trecerea în rezervă a generalului Florian Coldea. „Confirmăm că președintele a primit cererea", a precizat purtătorul de cuvânt al șefului statului, Mădălina Dobrovolschi.
 
ACTUALIZARE 13:20 Directorul Serviciului Român de Informații, Eduard Hellvig, a solicitat președintelui Klaus Iohannis trecerea în rezervă a generalului Florian Coldea, după ce acesta a cerut eliberarea din funcție, informează un comunicat al SRI, remis marți Agerpres.
 
Știrea inițială
 
Dan Andronic scrie pe evz.ro că decretul privind trecerea în rezervă a generalului Florian Coldea, a fost redactat și trimis la Palatul Cotroceni pentru a fi semnat de către Președintele României, Klaus Iohannis.

Juranlistul precizează faptul că aceeași sursă care i-a spus că joia trecută, înainte de a fi suspendat Coldea, Președintele l-a chemat la Cotroceni, i-a furnizat azi informația cu privire la trecerea în rezervă a generalului SRI. Astfel, Andronis susține că SRI încearcă să-și salveze credibilitatea sacrificându-l pe Coldea.

Trecerea în rezervă a generalului cu patru stele Florian Coldea vine după ultimele dezvăluiri făcute de Sebastian Ghiță la România TV privind faptul că fostul șef operativ al SRI nu a plătit pentru concediile petrecute cu familia alături de cea a fostului deputat în Seychelles și Toscana și că a prezentat facturi false la serviciu pentru a justifica deplasările.

Luni seară, Sebastian Ghiță a prezentat noi dovezi cu privire la Florian Coldea și la vacanțele pe care le-au petrecut împreună.

„Acum doi ani, după ce doamna Udrea l-a acuzat public de diverse întâmplări auzite în biroul lui Băsescu, Florian Coldea a fost chemat la o altă comisie internă a SRI. M-a rugat să îl ajut și să îi dau documente despre vacanțele petrecute împreună cu mine. Sigur că eu l-am ajutat cu banii pentru vacanțe și n-am văzut acest lucru ca pe ceva rău sau anormal. În mod evident, eu plătind multe dintre acele cheltuieli, documentele erau la mine. L-am rugat pe un prieten, pentru documentele care îi erau necesare lui Coldea, să mă ajute cu facturi și chitanțe de la agenție de turism. Florian Coldea s-a dus la Comisia SRI și se duce și acum cu acele documente. Vestea proastă este că n-am putut să-i fac rost lui Florian Coldea de documente de acum doi ani, patru ani. Și atunci, din păcate, este foarte ușor de dovedit prin verificarea în contabilitatea acelor firme, că documentele pe care le prezintă Florian Coldea sunt false", spune Sebastian Ghiță într-o nouă înregistrare audio.