ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Modificările aduse legilor justiției aduse de către coaliția PSD - ALDE sunt motivul pentru care, de aproape un an de zile, mulți români protestează săptămânal.  De asemenea, aceste proiecte au stârnit mânia ambasadelor străine de la București, care au trimis numeroase semnale de dezacord cu respectivele propuneri ale coaliției de guvernământ.

În această dezbatere s-a pronunțat și fostul consilier prezidențial Sebastian Lăzăroiu, fost sfetnic al președintelui Traian Băsescu între 2007 și 2011, respectiv iunie 2012 - 2014. Într-un interviu acordat jurnalistului Mihnea Măruță, acesta afirmă că nu-și face griji pentru legile justiției, afirmând că „nu vor trece”. Motivul? „Sistemul nu le va lăsa să treacă”. Iată dialogul dintre Sebastian Lăzăroiu și Mihnea Măruță:

„O dată, (președintele Băsescu - n.n.) a condamnat comunismul, ceea ce a însemnat enorm pentru o bună parte a populației, pentru un segment important al susținătorilor din mediul intelectual − deci, tot curentul anticomunist a fost foarte fericit. Și cred că, și din punct de vedere simbolic, era un gest care se lăsa așteptat.


După părerea mea, a fost făcut foarte târziu. Nu ne așteptam de la Iliescu, dar putea să-l facă președintele Constantinescu. Nu l-a făcut.

Apoi, a fost întărirea justiției, care, după terminarea mandatului, s-a întors și împotriva colaboratorilor lui (râde − n.r.), ceea ce arată că a fost construită pe niște baze solide. Aici, după părerea mea, noi am avut un sprijin mare de la partenerii noștri occidentali.

− Care persistă.

− Care persistă, da. Și cred că asta e șansa cea mai mare pe care o avem. Ăsta e motivul pentru care eu nu sunt dintre cei îngrijorați de actualele legi ale justiției, pentru că știu că nu vor trece.

Sistemul nu le va lăsa să treacă. Pentru că sistemul, în mare parte, este sub influența acestor forțe occidentale. Din 2002, după ce am intrat în NATO.

Ăsta a fost jocul. Unii nu l-au înțeles, unii nu l-au luat în serios, dar realitatea e că, după ce am intrat în NATO, toate structurile statului s-au aliniat unei anumite politici. Pe care uneori n-o vedem, dar îi simțim efectele”.
 
Lăzăroiu mai susține că „structuri de securitate” controlează mass-media.
 
„Pe de altă parte, eu nu pot să nu spun că toate mijloacele astea de comunicare sunt, într-o oarecare măsură, controlate. De "statul profund", de niște structuri de securitate care au posibilitatea să controleze și să influențeze”, a spus el în Pressone.
 
Interviul integral este aici.