Propunerile Parlamentului conform cărora cel puțin 70% din tranzacțiile cu gaze trebuie făcute pe piața OPCOM, propuneri promovate de deputatul PSD, Iulian Iancu, umplu de ridicol România la Bruxelles și fac jocurile gigantului rus Gazprom, spune un fost ministru al Energiei.

Propunerile Parlamentului conform cărora cel puțin 70% din tranzacțiile cu gaze trebuie făcute pe piața OPCOM, promovate de deputatul PSD Iulian Iancu, umplu de ridicol România la Bruxelles, spune într-o postare pe Facebook, Răzvan Nicolescu, fost ministru pentru Energie și consultant în domeniu al unei importante firme. 

„Începem să ne umplem de ridicol la Bruxelles pe niște teme care chiar nu sunt importante pentru România. Cei de la Bruxelles au înțeles foarte bine că marele câștigător al acestor modificări sunt cei de la Gazprom. Acesta este principalul motiv pentru care se opun!” a spus el marți. 

Informațiile sunt că măsura susținută de parlamentari PSD în frunte cu Iulian Iancu va fi la originea unei proceduri de infringement deschisă împotriva României de către Comisia Europeană.

Fostul ministru are și argumente pentru afirmațiile sale că facem jocurile Gazprom: „Introducerea unei obligații de tranzacționare pe Bursă de 70%-100% pune în pericol realizarea unuia dintre cele mai strategice proiecte ale sectorului energetic românesc : viitoarele exploatări de gaz din Marea Neagră, afectând șansele României de a deveni un jucător regional în domeniul gazului natural. Producătorii au nevoie de un contract pe termen lung cu un partner în care au încredere! Altfel, proiectul e posibil să nu se facă iar România ar pierde mult! Marele câștigător al unei astfel de situații ar fi Gazprom care va continua să domine regiunea!”, spune el. 

Mai precis, intrarea in vigoare a prevederilor vor obliga ca gazele scoase din Marea Neagră să fie vândute exclusiv pe bursa OPCOM, fără posibilitatea unor înțelegeri bilaterale ale actorilor privați.

Nicolescu crede că procentajul de 20% este un procent rezonabil. „Peste 30% reprezintă un procent care afectează securitatea energetică a României!”, spune el. 

„Transparența excesivă de 70%-100% este un cadou pentru Gazprom! Această companie va avea date (pe care autoritățile române oricum le au datorită regulamentului european REMIT) despe toate prețurile de pe piața românească. Această situație vă permite Gazprom să se joace cu prețurile cum dorește pe piața din România, în detrimentul consumatorilor români! Gazprom este compania care închide iarna piața și prețurile în România deoarece încă nu avem o alternativă la import!”.

El crede că măsura parlamentarilor reprezintă o naționalizare a Bursei Române de Mărfuri (o entitate juridică privată romană), fapt care este de o „gravitate extremă” și „care ne scoate din lumea liberal occidentală”. „Este nevoie să ne tratăm toți investitorii corect! Este nevoie să ne respectăm investitorii privați și să încercăm să dezvoltăm parteriate cu ei, arantandu-le acolo unde vrem ca ei să facă lucrurile mai bine! Dreptul la proprietate trebuie să fie ceva sfânt în România!”, spune el.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews