ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Fostul minsistru de externe al României, Adrian Cioroianu, apare ca informator pentru Statele Unite ale Americii, informează B1 TV, citând blogul lui Ion Cristoiu.

”Senzaționalele dezvăluiri WikiLeaks din cablogramele trimise de Ambasada SUA la București Departamentului de Stat de la Washington conturează o a adevărată întrecere între politicienii și demnitarii români pentru a se pârâ unii pe alții la Ambasada SUA”, scrie Ion Cristoiu pe blogul său.

Într-una din cablograme se afirmă negru pe alb că Cioroianu "este o sursă a ambasadei încă din 2005".

”S-a afirmat că oficialul român l-a asigurat pe ambasador de disponibilitatea sa pentru continuarea colaborării cu Statele Unite, afirmând și că România "nu se grăbește" să își retragă trupele din Irak. Comentariul final a evidențiat că aceasta a fost o întrevedere preliminară și conține o prezentare biografică detaliată a lui Adrian Cioroianu, în care s-a afirmat că "este o figură nouă pe scena politică", a fost un apropiat al lui Theodor Stolojan și "este o sursă a ambasadei încă din 2005", se mai arată în articolul postat pe blogul lui Ion Cristoiu.

În aceste telegrame mai apar Vasile Blaga, Mircea Geoană, Viorel Hrebenciuc, Cătălin Predoiu sau actualul șef al Comisiei SRI din Parlament, Georgian Pop, și Laura Codruța Kovesi. Șefa DNA a avut o discuție în 2007 cu ambasadorul SUA la București în care aceasta din urmă și-a exprimat îngrijorarea cu privire la amendamentele Codului de Procedură Penală din aceea vreme.
 
Adrian Cioroianu este istoric și profesor în cadrul facultății de istorie a Universității București. Este ambasador al României la UNESCO și realizator de emisiuni TV pe teme istorice.